اغلب افراد ترس خاصی نسبت به معامله یا اجاره ملک ورثه ای دارند. این ترس بیشتر مربوط به دردسرهای حقوقی و مشکلاتی است که بین موجر (وراث) و مستاجر رخ میدهد. در این مقاله شرایط و قوانین اجاره دادن ملک ورثه ای را شرح میدهیم تا با خیال راحت وارد چنین معاملهای شوید.
به این نکته توجه داشته باشید که اگر نکات مربوط به اجاره خانه ورثه ای را بدانید، با هیچ مشکلی برای انجام چنین معاملهای روبرو نمیشوید.
مطالبی که در این نوشته میخوانید عبارتند از:
- شرایط و قانون اجاره دادن ملک ورثه ای
- نکاتی درباره تعهدات موجرین (وراث) در خصوص ملک ورثه ای
- نکاتی درباره حکم تخلیه ملک ورثه ای
- توضیحاتی در خصوص اجرت المثل ملک ورثه ای
- تکلیف مستاجر پس از فوت موجر چیست؟
شرایط و قانون اجاره دادن ملک ورثه ای
در اجاره خانه ورثه ای باید به یک سری نکات حقوقی توجه کنید تا هم معامله شما از نظر قانونی درست باشد، هم اینکه در آینده با مشکلات حقوقی روبرو نشده و اسیر دعاوی ملکی نشوید. در ادامه هر یک از این نکات را توضیح میدهیم.
اولین قانون برای اجاره دادن ملک ورثه ای: داشتن گواهی انحصار وراثت
اگر مالک خانه فوت کرده باشد، بدون داشتن گواهی انحصار وراثت، ملک قابل معامله نیست. بنابراین برای اجاره خانه ورثه ای حتما باید انحصار وراثت انجام شده باشد و گواهی آن در دسترس باشد.
از نظر قانون صرفا گواهی انحصار وراثت است که وراث و میزان سهم هر یک را مشخص میکند. بنابراین از دید قانون بدون داشتن گواهی انحصار وراثت، نمیتوان روی ملک هیچگونه معاملهای انجام داد.
بنابراین اگر قصد اجاره ملک ورثه ای را دارید، در قدم اول و پیش از هر سوالی، در خصوص انجام انحصار وراثت پرس و جو کرده و پیش از انجام معامله حتما گواهی انحصار وراثت را رویت کنید.
بیشتر بخوانید: نحوه نوشتن فسخ قرارداد
موافقت وراث
گاهی اوقات یک یا چند نفر از وراثت با اجاره دادن ملک موافق هستند، اما یک یا چند نفر دیگر موافق این موضوع نیستند. در این حالت حتی اگر اجاره نامه نوشته شود، اجاره نامه مورد قبول نیست
فراموش نکنید برای اجاره ملک ورثه ای باید تمامی وراث رضایت داشته باشند. علاوه بر این تمامی وراث باید پای قرارداد را امضا کنند.
پس قبل از امضا قرارداد اجاره ملک ورثه ای حتما گواهی انحصار وراثت را مشاهده کنید و اطمینان حاصل کنید که تمامی وراثت نسبت به اجاره ملک رضایت داشته و پای قرارداد را امضا میکنند.
البته توجه داشته باشید که یک نفر از وراث یا همه آنها میتوانند شخصی را به وکالت از طرف خود معرفی کنند. در این صورت امضای وکیل کفایت میکند. پیشنهاد میکنیم برای اینکه از صحت وکالتنامه اطمینان حاصل کنید، مقاله «مراحل دریافت استعلام وکالتنامه» را مطالعه نمایید.
واریز ودیعه قرض الحسنه و اجاره بها (تقسیم اجاره بین وراث)
سوالی که برای بسیاری از افراد مطرح میشود این است که تکلیف اجاره بهای ملک ورثه ای چه میشود؟ مبلغ اجاره را چگونه باید واریز کرد که از نظر قانونی صحیح باشد؟
برای واریز مبلغ ودیعه قرض الحسنه (رهن) و اجاره بها، ۲ راه پیش پای شما قرار دارد. راه اول این است که همه وراث توافق کنند که مبلغ مورد نظر به یک شماره حساب مشخص واریز شود.
در این حالت ضروری است که این توافق در اجاره نامه قید شده و شماره حساب یا شماره کارت مورد نظر نیز در اجاره نامه نوشته شود.
حالت دیگر این است که وراث به چنین توافقی نرسند. در این حالت باید با توجه به میزان سهم هر فرد از ارث، مبلغ رهن و اجاره ماهانه، به صورت جداگانه به حساب افراد واریز شود.
در این حالت نیز باید این موضوع در اجاره نامه قید شده و شماره حساب هر یک از وراث در قرارداد اجاره ملک ورثه ای نوشته شود.
تعهدات موجرین در خصوص ملک ورثه ای
در هر قراردادی طرفین معامله تعهداتی نسبت به یکدیگر دارند. در مورد اجاره، تعهداتی مثل تحویل ملک در زمان مقرر به مستاجر، انجام تعمیرات اساسی و بازگرداندن مبلغ رهن پس از پایان قرارداد، از جمله تعهدات موجر نسبت به مستاجر است.
با توجه به اینکه در اجاره ملک ورثه ای در عمل مستاجر با بیش از یک موجر طرف حساب است، ممکن است هر یک از وراث از انجام تعهدات شانه خالی کرده و آن را به دیگری حواله دهند. مثلا هر یک از وراث موضوع بازگرداندن مبلغ رهن را به گردن دیگری بیاندازد.
در این حالت برای اینکه مستاجر دچار مشکل نشود، باید در قرارداد اجاره ملک ورثه ای نوشته شود: «کلیه تعهدات موجرین در این قرارداد به صورت تضامنی است».
نوشتن این جمله در قرارداد باعث میشود تمامی تعهدات موجر، بر گردن تمامی وراث باشد. به این ترتیب هر یک وراث از نظر قانونی موظف به انجام تمامی تعهدات میشوند.
در نتیجه با تضامنی نوشتن قرارداد اجاره، اگر موجرین (وراث) به تعهدات خود عمل نکنند، مستاجر میتواند از همه آنها شکایت کند تا به حق خود برسد.
نکاتی در باره حکم تخلیه ملک ورثه ای
داستان گرفتن حکم تخلیه برای ملک ورثه ای، دقیقا برعکس عقد قرارداد آن است. در عقد قرارداد گفتیم که کلیه وراث باید رضایت داشته باشند و پای قرارداد را امضا کنند. اما در خصوص گرفتن حکم تخلیه، خواست حتی یکی از وراث کفایت میکند.
بنابراین اگر پس از تمام شدن موعد قرارداد مستاجر اقدام به تخلیه نکرد، یا به واسطه خیار شرط در عقد اجاره، امکان فسخ قرارداد فراهم شد، هر یک از وراث میتوانند برای گرفتن حکم تخلیه اقدام کنند و در این حالت نیازی به رضایت سایر وراث نیست.
مطالعه کنید: راهنمای محاسبه جریمه دیرکرد تخلیه خانه
توضیحاتی در خصوص اجرت المثل در اجاره ملک ورثه ای
منظور از اجرت المثل، اجاره بهایی است که دادگاه برای مدتی که بین موجر و مستاجر قراردادی نبوده، تعیین میکند.
در خصوص ملک ورثه ای ممکن است پس از فوت مالک و تا پیش از انجام انحصار وراثت، قرارداد مستاجر تمام شود و او ملک را تخلیه نکند. در این حالت برای مدتی که مستاجر بدون قرارداد جدید (یا تمدید قرارداد) از ملک استفاده کرده است، اجرت المثل تعیین میشود.
حالت دیگری که در خصوص ملک ورثه ای اجرت المثل قابل تعریف است، زمانی است که ملک ورثهای پس از فوت مالک، در تصرف یکی از وراث باشد.
در حالت اول دادگاه میزان اجرت المثل را تعیین کرده و مستاجر موظف است که مبلغ تعیین شده را به وراث پرداخت نماید. اما در حالت دوم، مستاجر (که یکی از وراث است)، باید سهم خود را از اجرت المثلی که تعیین شده کم کرده، و باقی مبلغ را متناسب با سهم هر یک از وراث پرداخت نمایید.
تکلیف مستاجر پس از فوت موجر چیست؟
ممکن است مالک خانهای که در تصرف مستاجر است فوت کند و وراث پس از انحصار وراثت از مستاجر بخواهند که ملک را تخلیه کند. سوالی که مطرح میشود این است که در این حالت تکلیف مستاجر چیست؟ آیا وراث میتوانند مستاجر را مجبور به تخلیه کنند؟
در صورتی که قرارداد مستاجر تمام نشده باشد و هیچ شرایطی جهت فسخ قرارداد در این خصوص در قرارداد ذکر نشده باشد، وراث نمیتوانند برای تخلیه ملک اقدام کنند.
نکتهی مهمی که وجود دارد این است که مالک پیش از تصرف ملک نمیتواند در مورد ملک اظهار نظری داشته باشد. بنابراین با توجه به اینکه مهلت قرارداد مستاجر هنوز تمام نشده است، ملک در تصرف مستاجر است و وراث نمیتوانند نسب به تخلیه آن تا زمان پایان قرارداد ادعایی مطرح کنند.
مگر اینکه قرارداد مستاجر پس از مرگ مالک و پیش از انحصار وراثت پایان یافته باشد و علیرغم اتمام مدت قرارداد، ملک همچنان در تصرف مستاجر باشد. در این حالت نیز موضوع اجرت المثل مطرح میشود که توضیح آن در بخش قبل آمده است.
همانطور که دیدید قانون در خصوص اجاره ملک ورثه ای کاملا شفاف است. بنابراین اگر نکات حقوقی گفته شده را در اجاره ملک ورثه ای به درستی رعایت کنید، نیاز به نگرانی نیست.
اگر سوال یا ابهامی در خصوص اجاره ملک ورثه ای دارید، سوال خود را در انتهای این مقاله، در بخش نظرات مطرح کنید. در اولین فرصت به سوال شما پاسخ میدهیم.
سلام وقت بخیر.
عالی بود.
استفاده کردم. خدا قوت.
پدرم درسال۸۹ واحدمسکونیرابه شخصی اجارهودرسال ۹۵ فوت یکی ازوراث کرایهرامیگیردوهرسال اضافه وله ورراث پولی پرداخت نمکندشکایت کیفریوحقوق کردیم باانحصاروراثت کیفری بزه شناخته نشده است
سلاموقتبخیر
از یک وکیل حقوقی کمک بگیرید.
سلام من خانه ای در تهران از چهار نفر ورثه زن دوم و پسرش و میزان سهم ارث ۴۷ درصد از طرفی دختر و پسر زن قبلی
میزان سهم ارث ۵۷ درصد بصورت رهن کامل بمدت یکسال اجاره کردم الان یکسال تمام شده زن دوم و با وکالت پسرش اضهار نامه تخلیه داده ولی دختر و پسر زن اول قرار داد را تمدید کرده
میشه راهنمایی بفرمایید چیکار کنم ممنون
سلام وقتبخیر
برای اجاره دادن ملک ورثهای باید رضایت همهی وراث را به عمل آوردید در غیر این صورت هیچ وجه قانونی ندارد.
سلام
در مورد املاكي كه به ارث رسيده و انحصار وراثت انجام شده، يكي از ورثه حاضر به اجاره املاك نيست. بعداز ٥ سال املاك تخليه و بلااستفاده هستند. در صورتيكه اجاره بهاي اون منطقه بسيار بالاست. ايا وراث ديگ راه حلي دارند؟
با سلام
برای حل و فصل موضوع در چنین شرایطی صرفا میتوانید از طریق مراجع قانونی اقدام نمایید. پیشنهاد میکنیم در گام اول با در دست داشتن مدارک هویتی و گواهی انحصار وراثت، به شورای حل اختلاف محل زندگی خود مراجعه فرمایید.
با سلام و ممنون از مقاله فوق یک سئوال داشتم و آن اینکه اگر ترکیب وراث به این شرح باشد که همسر و مادر متوفی در قید حیات باشند و موجر نیز دارای 5 فرزند پسر و پنج فرند دختر باشد نحوه تقسیم سهم الارث مادر و همسر و ترتیب و اولویت با کدام است ؟ آیا سهم الارث مادر 1/6 از کل مبلغ اجاره است یا پس از کسر 1/8 سهم همسر از باقیمانده سهم الارث مادر تعیین میشود و در نهایت باقیمانده بین دختر ها و پسر ها تقسیم میشود؟ ضمناً مبلغ اجاره 16 میلیون تومان است. ممنون از فرصتی که جهت مطالعه و پاسخگویی صرف می نمائید. با تشکر
سلام وقتبخیر
سوال شما جنبهی حقوقی دارد.
سلام و وقت بخیر
سوالی داشتم اگر کمک کنید ممنون خواهم بود .
مالک واحدی که سند به نام ایشان است فوت کرده است انحصار وراثت شده است حال وراث قصد اجاره دادن آن واحد را دارند آیا در قسمت طرفین قرارداد بیاید به عنوان موجر نام متوفی که سند به نام ایشان است قید شود یا نام یک به یک وراث.ویا وکیل وراث که یکی از فرزندان است.؟
مزاحمت بنده را عفو کنید.
ارادتمند??
سلام وقتبخیر
بله حتما نام وراث و یا وکیل قانونی وراث در اجاره نامه قید شود.
باسلام و با تشکر از مقاله خوبتون . من به اتفاق همسرم و همسر فرزندم و طفل صغیرش ورثه یه واحد آپارتمان هستیم.
حال ۱۵ سال میگذرد و من خود از آپارتمان استفاده می نموده ام. الان همسر سابق پسرم به جرم تصرف عدوانی و خیانت در امانت شاکی ام شده است ؟ لطفا راهنمایی بفرمایید.
سلام وقتبخیر
سوالتان جنبهی حقوقی دارد حتما از یک وکیل دادگستری کمک بگیرید.
با سلام بنده ملکی رو اجاره کردم که مالک فوت شده
قرار داد من که خانه را رهن کروم الان دو سال تموم شده وراث برای تخلیه ملک باهم اختلاف دارند وبرای تخلیه یکی موافق دیگری مخالف است وبنده دوسال بلا تکلیف هستم وچون به خاطر تورم از عهده اجاره ملک بر نمی آیم بارها به وراث اعلام کردم با حضور تمام وراث ومراحل قانونی بنده ملک را تخلیه خواهم کرد اما وراث هنوز نتوانسته اند قانونی ملک را تحویل بگیرند آیا در این مدتی که اختلاف دارند می توانند از بنده اجرت المثل بگیرند چون بارها اعلام کردم بنده آماده تخلیه هستم ولی به صورت قانونی وحضور تمام وراث یا یک نماینده قانونی که هنوز وراث باهم اختلاف دارن ومن نمیدانم چه کنم ممنون راهنمایی کنید لطفا
با سلام جناب کاشانی
پیشنهاد میکنیم در این خصوص با یک وکیل مشورت کرده یا با به همراه داشتن مدارک هویتی و آخرین اجاره نامه، به شورای حل اختلاف محل زندگی خود مراجعه فرمایید.
سلام خسته نباشید پدرم فوت شده چگونه پیش پرداخت مستاجر را بدهیم پول در بانگ است ایا فقط با برگه انحصار وراثت میشود پول مستاجر را از بانک گرفت
سلام وقت بخیر
بله به وسیله گواهی انحصار وراثت می توانید به امور اداری و بانکی رسیدگی کنید.
بنده پانزده سال است که در خانه ای که پدرم خرید زندگی میکنم پدرم در قید حیات گفت شما در آن خانه بدون هیچ شرطی زندگی کنید پدرم چهار سال پیش فوت کرد و هیچ وصیتی نکرد و سند به نام پدرم است اما مشکل از آنجا شروع شد که بعد از فوت پدر یکی از شش وارث طلب اجاره خانه از من دارد حالا من که با درآمد کارگری امرار معاش میکنم و با این اوضاع اقتصادی چه کنم. البته بقیه ی وراث راضی به این کار نیستند
سلام وقت بخیر
متاسفانه چون وصیتی به صورت کتبی و رسمی در این رابطه وجود ندارد وراث می توانند برای ملک تصمیمگیری کنند البته برای اجاره دادن باید تمام وراث رضایت داشته باشند اما اگر یکی از وراث شرط سکونت شما در آن خانه را پرداخت اجاره تعیین کرده باشد شما میتوانید مثلا از شش سهم اجاره یک سهم را به ورثهای که طلب اجاره کرده، بپردازید.
سلام پدرم درسال95فوت یکی ازوراث بدون رضایت سایرین به صورت شفاهی هرساله تمدید اجارهوبه حساب خودش واریز
سلام وقت بخیر
لطفا سوالتان را کامل تر مطرح بفرمایید.
باسلام.آیا اگر یکی از وراث حاضر به اجاره دادن آپارتمان خالی ورثه ای نشود سایر ورثه میتوانند از او تقاضای اجاره بها نمایند و اگر این شکایت به دادگاه برود رای چیست میگویند دادگاه آپارتمان را میفروشد و بر اساس سهم الارث در انحصار وراثت وجه را به وراث پرداخت میکند وخطری متوجه هیچیک از وراث نمیباشد آیا صحیح است با تشکر
سلام وقت بخیر
برای تصمیم گیری در رابطه با ملک ورثه ای تمام وراث باید رضایت خود را برای آن تصمیم اعلام کنند. خیر نمی توانید از ایشان طلب اجاره بها کنید. به هر حال دادگاه راهی را می یابد که اختلاف بین وراث به پایان برسد باز هم در صورتی ملک را به فروش می رساند که تمام وراث به این کار راضی باشند.
همسرم ۴ سال پیش فوت شده ورثه خودم دخترم و مادر همسرم می باشد دراین ۴ سال مادر همسرم حاضر به تقسیم اموال نشده وبعداز چهار سال به تازگی ااجرت المثل ایام تصرف از سهم الارث آپارتمانی که من و دخترم درآن ساکن هستیم را خواسته می خواهم بدانم این اجرت المثل از ابتدای فوت تعلق می گیرد یا اززمان درخواست شده
سلام وقتبخیر
بله امکان مطالبه اجرتالمثل وجود دارد حتما از یک وکیل دادگستری کمک بگیرید.
سلام ملک که ورثه ای هستش و یکی از ورثه ها بیشترین سهم را دارا میباشد میتواند منزل را اجاره بدهد بدون اجازه از وراث و بعد جرم این کار چه میباشد
سلام وقت بخیر
برای اجاره دادن رضایت تمام وراث شرط است و میزان سهم ملاک نیست.
با سلام این جانب یه دکان سر قفلی که پدر قبل از وفات وصیت نموده که به بنده تعلق گیرد و پس فوت پدر بنده مشغول به فعالیت و از تمامیه وراث وکلالت سند رسمی که وراث معرفی به تعادیه صنف و تمامیه مراجع ذیصلاح و ذیربط و احضهار هیچگونه ادعا و خواسته نداشته و هرگونه ادعا احتمالی را از خود سلب بنماین….مدتی فعالیت نمودم و دکان را به اجاره دادم و اکنون از بین شش نفر وراث برادر بزرگم کل پول پیس اجاره و خوده اجاره دکان را در اختیار گرفته و بنده را از از دسترسی به پول و مزایا منع نموده و سایر وراث مشکلی با من ندارم داداخواست تنظیم دادگاه دادم ایا از نظر برادرم سند رسمی وکالت بنده ساقط شده و به حق خود خواهم رسید ممنون میشم توضیح بفرمایید….
سلام وقتبخیر
از یک وکیل حقوقی کمک بگیرید.
سلام شخصی فوت کرده و تر وراثت اش فقط همسر و دو فرزند خردسال هیت نحوه اجاره دادن ملک متوفی به چه نحو هست
سلام وقت بخیر
اگر همسر قیمیت فرزنذان را بر عهده داشته باشد و تنها وارث مرحوم باشند پس مالکیت را بر عهده دارند و می توانند در این دمورد تصمیم گیری کنند.
سلام پدربنده دوسال فوت نموده و خانه پدریم ک سهم الارث بنده هست دراختیار مادرم میخواستم بدونم میتونم ملک پدریم اجاره بدم
سلام وقت بخیر
اگر ملک بدون قید و شرط به شما به ارث رسیده و مالکیت آن را کاملا بر عهده دارید, بله می توانید ملک را اجاره دهید.
سلام ببخشید میخواستم بدونم ملک پدریم میتونم اجاره بدم بااینکه بقیه ورثه موافق نباشند
سلام موجر فوت شود ورثه صغیر باشد همسر موجر طلاق گرفته باشد ملک را اقوام زن موجر بزور از طریق شورا تخلیه کرده ودیعه مستاجر را ندهد چه کاری مستاجر میتواند انجام دهد
سلام وقت بخیر
اگر مادر قیم فرزند باشد می تواند ارث پدری فرزند را در اختیار بگیرد و از آن محافظت کند تا فرزند به سن قانونی خود برسد. و اگر تصمیم به تخلیهی ملک میگیرد مسئول است ودیعه را به مستاجر برگرداند.
باسلام. الان با مادر زندگی نیکنیم. و وسایل خانه رو خودمان خریده ایم که مسرشون خستم. .خدانکرده بعداز مادر تکلیف وسایل منزل چه نیشود؟ چون وراث از اینکه پیش مادر مجانی زندگی میکنم قهر هستند و قطعا نقشه چیده اند که منزل را پلمب کنند.خ اهشا راهنمایی بفرمایید چه راهی هست که وسایلم را نبرن و در رو پلمب نکنن…ایا احاره نامه صوری با مادر و من؟؟ چون محصری کردن وسایل ریز و درشت زیاده واقعا…هر طور میفرمایید لطفا
سلام وقت بخیر
از کل لوازم منزل یک لیست تهیه کنید و در آن ذکر کنید که این لوازم متعلق به شما است و مادر امضا و اثرانگشت بزنند.
سلام آپارتمانی در پرند با ودیعه ۲۰۰ میلیون بدون اجاره اجاره کردم الان مالک فوت کرده پول من رو چطوری پرداخت میکنند
سلام وقت بخیر
ابتدا این موضوع را با وراث هماهنگ بفرمایید اگر پرداخت توسط آنها صورت نگرفت از طریق شورای حل اختلاف پیگیری بفرمایید.
باسلام.ما 5برادرهستیم ومنزل ورثه ای راکه هنوز انحصاروراثت نکردیم با توافق اولیه باهم اجاره داده ایم.ولی متاسفانه کسیکه(یکی از وراث) قراربودپول رهن واجاره رابگیردوبین دیگروراث تقسیم کند،سهم من که یکی از وراث هستم را نمیدهد.زیرقولنامه راهم امضاکرده ام حالا چکار میشود کردکه بتوانم سهمم را بگیرم؟؟؟متشکر
سلام وقت بخیر
به شورای حل اختلاف مراجعه کنید البته به استناد مدرکی که ورثه بودن شما را تایید کند میتوانید از فرد موردنظر شکایت کنید.
با عرض سلام چنانچه موجر فوت کند و مستاجر مهلت اجاره اش پایان یافته باشد و بخواهد مورد اجاره راتخلیه کند چگونه مبلغ قرض الحسنه نزد موجر متوفا راباید دریافت .باتوجه به اینکه شاید انحصار وراثت به زودی انجام نگیرد
سلام وقت بخیر
با مراجعه به شورای حل اختلاف و استعلام از اموال مرحوم ودیعه بازگردانده میشود در غیر اینصورت ورثه موطف به انجام انحصار وراثت و پرداخت بدهی ها میباشند.
مستاجر میتواند تا زمان بازپرداخت ودیعه ملک را تخلیه نکند.
سلام ما چند خواهرویه برادریم پدرم فوت شد مادرم درقید حیاته .برادرم خونه رو داده اجاره و چیزی به مانداد مادرمم پشت برادرمه اجاره اون خونه بالاس چندین ساله از ترس دعوااینا سکوت کردیم الان میشه شکایت واسه اجاره کرد؟اجاره به نرخ روز حساب میشه؟باید سنداجدا بشه بعد شکایت کنیم؟
سلام وقت بخیر
بله حتما باید انحصار وراثت صورت بگیرد و سهم الارث هریک از ورثه مشخص شود بعد میتوان به میزان سهم از ارث سهم از اجاره را نیز تعیین کرد.
سلام
مستاجر ملکی هستم که مالک آن فوت کرده.
قصد تحویل ملک را دارم.
چگونه باید برای گرفتن مبلغ رهن (ودیعه) اقدام کنم؟
آیا باید صبر کنم تا انحصار وراثت انجام شود و از وراث مطالبه کنم یا باید قبل از انحصار وراثت بدهی بنده از ترکه پرداخت شود؟
سلام وقتبخیر
به شرط سر رسید پایان قرداد بله وراث با انجام مراحل انحصار وراثت و اخذ گواهی ملزم به پرداخت ودیعه و باز گردانی آن به مستاجر میباشند.
آیا برای اجاره ملک موروثی نیاز به اخذ مفاصا حساب دارایی از سوی وراث میباشد؟
سلام وقتبخیر
برای اجاره دادن خیر اما برای فروش بله.
البته گواهی انحصار وراثت در هر دو مورد لازم است.
سلام بنده حدود ۲۵سال در کارگاه پدرم بعنوان مستاجر در کار جوشکاری مشغولم و هر ماه کرایه کارگاه را پرداخت کردم ولی حال پدرمان حدود ۴سال است به رحمت خدا رفته و بنده کماکان مشغولم وکرایه به وراث پرداخت مینمایم و برادر بزرگ هم که وکالت ازهمه به جز من دارد هر روز بنده را به تخلیه کارگاه تهدید میکنه ولی من خواستار تقسیم ملک پدری و تصرف سهم خود هستم حال از بنده به دادگاه شکایت کرده ممنون میشم بنده را در این مورد راهنماییم فرمایید
سلام وقتبخیر
اجاره ملک ورثهای باید با رضایت تمام وراث صورت گیرد اگر زمان قرارداد اجاره شما به پایان رسیده با توجه به عدم رضایت دیگر وراث ملک را تخلیه کنید و با اخذ گواهی انحصار وراثت به طور قانونی اقدام به گرفتن سهم خود کنید.
سلام آیا از ۴ ورثه ۳ نفر از آنها می توانند مغازه تجاری را کرایه دهند ایا اجاره با قولنامه دستی بدون امضا یکی از وردث اعتبار دارد واگر سهم رهن و کرایه مغازه را ندادند چه باید کرد؟؟ با تشکر
سلام وقت بخیر
خیر نمی توانند زیرا تمامی وراث باید رضایت داشته باشند.
باسلام ایاموستاجرمیتواندازورثه درصورت حاضرنبودن گواهی انحصاروراثت دیرکردبگیرد
سلام وقت بخیر
بعید است.
باسلام خدمت اساتیدبنده وبرادرم دونفرورثه بجامانده هستیم مادربنده ملکی راقبل ازفوت خودرهن کامل داده بودوسرسال مستاجربدون اینکه به مااطلاع دهدملک راتخلیه وتقاضای ضرروزیان کرده وماهم هنوژگواهی انحصاروراثت نداریم ممنون اگرراهنمای کنید
سلام وقت بخیر
ایشان اگر ملک را تخلیه کرده است باید به شما تحویل میداد،اگر تحویل نداده است میتوان گفت که تخلیه ای صورت نگرفته است و نمی تواند ادعایی داشته باشد.
سلام من پدرم فوت شده مغازه داريم اطلاع نداريم فروخته يا وكالت داده مستاجرم اذيت ميكنه سند نميده به من
سلام وقت بخیر
به یک وکیل پایه یک دادگستری مراجعه بفرمایید.
با سلام؛
بزرگوار بنده مستأجر هستم و مالک فوت کرده و موعد قرارداد بنده هنوز تمام نشده؛ اکنون وراث با هم دعوا دارند و کار به دادگاه کشیده است. سوال: آیا دادگاه حکم پلمپ منزل استیجاری در اختیار بنده را می دهد؟
بسیار ممنون میشم از راهنمایی شما؛ خیلی نگرانم!!! هم خودم هم همسرم!!! بسیار سپاسگزارم
سلام وقت بخیر
تا پایان مدت اجاره حکم پلمپ صادر نمی شود.
سلام در یک مغازه که به سه سهم دو دانگی تقسیم شده ویکی از شرکا فوت کرده و بعد از چند سال رفتن انحصار ورثه کردن و اومدن می گن اجرت المثل باید بدین چیکار باید کرد ؟
سلام وقت بخیر
به یک وکیل پایه یک دادگستری مراجعه بفرمایید.
با سلام و احترام، پدر من به همراه برادرم (به ترتيب بعنوان مالك 60 درصدي و سازنده 40 درصدي) واحدهاي اداري ملك ساخته شده را با قرارداد 3 ساله به شركتي رهن داده اند و مبلغ وديعه رهن سال اول كلا به حساب برادرم (سازنده) واريز شده است. پدر بعد از 6 ماه از عقد قرارداد اجاره فوت نمودند ولي برادر نسبت به تقسيم مبلغ وديعه (بعلاوه اجرت المثل آن) بين ساير وراث (يك پسر و دو دختر) خودداري مي نمايد. بعلاوه در سررسيد يكساله بايد مستاجر 20 درصد افزايش مبلغ وديعه انجام دهد كه او نيز از پرداخت آن سر باز مي زند و بهانه مي كند كه در صورتي كه همه وراث قبول كنند در پايان مدت سه ساله قرارداد نسبت به كل پول وديعه و افزايش 20 درصدي مسئول هستند، آن ميزان افزايش را بين وراث تقسيم مي كند وگرنه پولي نمي دهد. حال تكليف ما بعنوان سه ورثه ديگر در برابر برادرم و مستاجر كه حاضر به پرداخت سهم ما نيستند، چيست؟ از پاسخگويي شما پيشاپيش سپاسگزارم.
سلام وقت بخیر
باید در ابتدا گواهی انحصار وراثت دریافت کنید تا سهم شما مشخص شود و اظهارنامه رسمی ارسال کنید. در صورتی که برادر شما نسبت به تقسیم اموال اقدامی نکردند باید شکایت کنید.
سلام، ضمن تشكر از راهنمايي شما، آيا شكايت از سازنده “مالي” محسوب مي شود و هزينه دادرسي زيادي دارد؟ در مورد عدم پرداخت مبلغ “20 درصد افزايش وديعه” توسط مستاجر چه بايد كرد؟ با سپاس مجدد
سلام وقت بخیر
ابتدا باید بررسی شود که چه نوع شکایتی بوده است و طرح دعوا چیست تا مشخص شود که شکایت مالی است یا حقوقی.
هزینه دادرسی مبلغ بالایی نیست و میتوانید از دفاتر خدمات قضایی این مورد را پیگیری کنید که هزینه دادرسی حدودا چقدر خواهد بود.
در مورد پرداخت نکردن مبلغ ودیعه نیز می توانید درخواست تخلیه دهید و یا از طریق شورای حل اختلاف شکایت بفرمایید.
سلام خوبی انشاالله
سوالی داشتم خدمت جناب عالی
من مشاور املاک دارم ، فردی به من مراجعه کرده و ملکی را میخواهد رهن و اجاره بدهد ، ملک فوق بنام پدرش می باشد که فوت کرده و گواهی انحصار وراثت هم ندارند ولی خودش وکالت از طرف کلیه وراث دارد که هر گونه اقدامی روی ملک میتوان انجام بدهد ، حتی خرید فروش ملک چه به اسم خودش چه به اسم هر کسی دیگری ،
حال سوال اینجاست آیا وکیل میتواند ملک را رهن اجاره بدهد یا نه . اگر میتواند، در قرداد وکیل باید بعنوان موجر معرفی شود یا نه ؟
ممنون میشم راهنمایی بکنید
سلام وقت بخیر
وکیل میتواند با استفاده از وکالت نامه ای که دارد ملک را اجاره دهد اما حتما باید گواهی انحصار وراثت داشته باشند.
سلام یعنی کسی که تک فرزند باشه اصلا بدون گواهی انحصار وراثت نمیتونه خونه رو اجاره بده؟
سلام وقت بخیر
در هر صورت باید گواهی انحصار وراثت دریافت شود حتی اگر مرحوم تک فرزند بوده باشد.
با درود و وقت بخیر
سوال من اینست که ایا یک یا چند تن از وراث میتوانند مانع اجاره دادن ملک ورثه ای و برخوردای دیگر وراث از منافع ان ملک در صورت اجاره بشوند؟مثلا اگر یک یا چند ورثه ملک مسکونی یا مغازه ای را صرفا بدلیل تقاضای دادخواست خلع ید ملک مشاع که در تصرف یک یا چند ورثه دیگر بوده
سلام وقت بخیر
بله مابقی وراث می توانند با اجاره دادن ملک موافقت نکنند و اگر یک یا چند ورثه ملک را اجاره داده باشند باید اجرت المثل را به سایر وراث پرداخت کنند.
سلام.پدرم ۲سال فوت کرده و ۱ یا ۲ سال قبل از فوتش خودش خانه رهن واجاره داده.ومستاجر هرسال سرخود یه مقداری پول کرایه اضافه کرده حالا من که وارثم مستاجرم وخانه ندارم میخوام پول رهن مستاجر بدم بره و خودم برم توخانه .مستاجر داره عزیت میکنه .سوال من اینه که من که ۱وارثم از ۵وارث خودم تنها میتونم پول رهن مستاجر بدم بره ؟
سلام وقت بخیر
اگر سایر وراث نسبت به این موضوع رضایت داشته باشند و به شما وکالت دهند بله می توانید این کار را انجام دهید.
ایا میتوان اجاره و دیرکرد ۱۸ ساله مغازه ارث پدری که دران برادرم نشسته و اجاره ان را پرداخت نکرده از ایشان بگیرم
سلام وقت بخیر
به یک وکیل پایه یک دادگستری مراجعه بفرمایید.
با سلام و درود ما یک ملک ورثه ای ۵طبقه از پدر داریم که کل عیان ملک توسط اینجانب ساخته و باز سازی شده دو طبقه ساخته شده زمان حیات پدر و یک طبقه و دو طبقه باز سازی شده بعد از حیات پدر که فعلا بخاطر هزینه دادرسی بالا بابت هزینه کرد ها توانایی شکایت و گرفتن هزینه کرد را ندارم ولی اقرار نامه ها ،فاکتور شهادت کسبه و اهالی محل و چک های صادر شده موجود است در ابتدا که ملک با اجازه پدر ساخته شد و قولنامه ای می باشد و جواز و پایان کار ندارد بخاطر بدهی پدر در زمان حیات اجازه اجاره دو طبقه ملک را به من داد و چون هزینه ها و پیمانکاری کار با من بود ملک نیز توسط من اجاره داده شد و رهن دو طبقه صرف تکمیل طبقات دیگر و بدهی ها شد بعد از فوت پدر نیز مستأجران نزدیک نه سال به اجاره دادم و سایر وراث در اقرار نامه ای به دادگاه اعلام کردند بخاطر بدهی و مشکلات مالی اجاره داده شده اما بعد از مدتی برادرم در غیاب من سه طبقه ملک را با رهن بیشتر و اجاره ۶سال است با همکاری چند ورثه اجاره داده و خود بعد از فوت پدر ۷سال هم در یک طبقه سکنی گزیده حال آیا با شرایط فوق آن ها می توانند بخاطر اجاره ملک که صرف ساختن همان ساختمان شده و اینجانب هیچ نفعی نبرده ام شکایت کنند ضمنا آن ها منکر ساخت خانه توسط اینجانب نیز شده اند و خود من سیزده سال است بخاطر ترحم به آن ها که فرزندان زیادی داشتند مستاجر بودم و هستم و تازه تقاضای حقوقی ممانعت از حق داده ام ببخشید طولانی شد و تشکر از پاسخ شما و باز تاب آن در رسانه برای آگاهی حقوقی مردم
سلام وقت بخیر
در رابطه با سوالی که مطرح فرمودید با یک وکیل پایه یک دادگستری مشورت نمایید.
باسلام
حدود چندساله یه خانه اجاره ای را سالانه قراردادمیبندم والان فهمیدم که این خانه ورثه ای است ورثه باهم به مشکل برخوردن الان تکلیف من چیه
سلام وقت بخیر
اگر با شما همکاری نمی کنند شکایت بفرمایید و با یک وکیل پایه یک دادگستری مشورت بفرمایید.
با سلام و احترام.
اگر تمام ورثه به یک نفر وکالت داده باشند برای اجاره ملک آیا باز هم امضای تمام وراث در قرارداد احتیاج هست یا خیر. منظورم وکالت کاری هست.
سلام وقت بخیر
در صورت اینکه به یکی از وراث وکالت داده باشند نیازی به امضا سایر ورثه ها نیست.
با سلام
برادرم مغازه ی پدری ما رو سه ساله که به یک نفر اجاره داده سال اول دو برادر و مادرم پای قولنامه رو امضا کردن ولی از سال دو تا سوم فقط برادرم پای قولنامه رو امضا کرده ولی توی هیچکدوم از قولنامه ها امضای من نیست حالا من رضایت ندارم که مغازه دست مستاجر باشه و میخام که مستاجر مغازه رو تخلیه کنه باید چیکار کنم اصلا امکانشوجود داره؟
سلام وقت بخیر
به یک وکیل پایه یک دادگستری مراجعه بفرمایید.
اگر یکی از وراث ک کمترین سهم را دارد از سر لج حاضر به امضا اجاره آپارتمان نشود چه باید کرد ک مشکل قانونی پیش نیاید؟سپاس
سلام جناب خرمایی
یا باید رضایت وی را جلب کنید یا از طریق دادگاه مسئله پیگیری بفرمایید.
با سلام ما ۵ نفر وراث هستیم و یکی از وراث تمایل به تمدید قرار داد با مستاجر را ندارد وبا توجه به اتمام قرار داد مهلت ۲ ماهه به مستاجر داده شده و اکنون وراث دیگری به دلیل اختلاف با وارثان دیگر مخالف دریافت اجاره بها میباشد و نیز به مستاجر گفته است که نیاز به پرداخت اجاره نیست و زمان تخلیه محاسبه خواهد شد آیا میتواند از جانب خود این تصمیم را بگیرد ؟ با توجه به اینکه باقی وراث اجاره خود را میخواهند
با سلام و احترام
صرفا میتوان طبق نظر واحد کلیه وراث عمل کرد. همچنین صرف گفته شفاهی نباید پیش رفت. بلکه باید نظر وراث در قالب قرارداد مورد امضای مستاجر و کلیه وراث قرار گیرد.
سلام بنده ۱۱ساله ک در یک منزل ورثه ای ساکن هستم بارها گفتم ودیعه منو بدید من بلند بشم ولی هیچ کس کاری نکرد کوبنده الان بعد از یازده سال اومدن میگن بلند شو واگر نه ی ضرر زیان باید بدی خواستم بگم تکلیف بنده با زن وبچه چیه الان من اون این وظعییت گرانی باید چیکار کنم
با سلام و احترام
در صورت پایان مهلت قرارداد، موجر یا موجرین میتوانند درخواست تخلیه ملک را مطرح نمایند.
با عرض سلام وسپاس.ورثه ای که شامل مادر- دو پسر وهمسر بدون فرزند متوفی می باشند مغازه موروثی را به مدت یکسال اجاره داده اند.(پس از فوت مورث) .در اثنای مدت اجاره همسر متوفی که یک هشتم از قیمت غیرمنقول را ارث می برد طی مبایعه نامه ای سهم الارث خود را به مستأجر می فروشد. مستأجر نیز این موضوع را دستاویز قرارداده و علیرغم اینکه 4 ماه از انقضای قرارداد اجاره گذشته است، همچنان به تصرف غیر قانونی خود ادامه داده و از تخلیه مغازه خودداری می کند.هرچند موجرین دستور تخلیه را گرفته اند اما مستأجر درخواست توقف تخلیه را با این استدلال پوچ که من سهم زوجه را خریده ام و مالک مشاعی هستم،به دادگاه داده است.با عنایت به اینکه زوجه ای که مالک عین نیست نمی تواند تملیک عین به دیگری نماید و وقتی خود مالک نیست ،مستأجر به طریق اولی مالک نخواهد بود ،استدعا دارم راهنمایی و ارائه طریق فرمایید.
پیشاپیش از تلاش ارزشمند شما بزرگواران که با ارائه مقالات وزین و مطالب عمیق و مستند ، در ارتقاء معلومات موثق و دانش حقوقی جامعه نقش بسیار موثری ایفا می نمایید کمال تشکر و امتنان را دارم و برایتان بهروزی وموفقیت روزافزون آرزو می کنم.
با سلام جناب پولاد
فروش ملک موروثی بودن اجازه سایر وراث قانونی نیست. در واقع مبایعه نامه ای که به آن اشاره کردید، وجاهت قانونی ندارد، مگر اینکه به امضای کلیه وراث رسیده باشد. مستاجر باید مبایعه نامه خود را به عنوان خریدار ارائه کرده، شما نیز باید گواهی انحصار وراثت را ارئه فرمایید. به این ترتیب اگر جزییات مطرح نشده دیگری در این مورد وجود نداشته باشد، به راحتی رای به نفع شما صادر میشود.
سلام به من و برادرم یک مغازه به ارث رسیده که من انرا یکساله اجاره دادم و سهم برادرم هم دادم اما در پایان سال من مسافرت بودم مستاجر با برادرم اقدام به تمدید کرده و از طرف من امضا کرده زمانی که من متوجه شدم به مستاجر اخطار تخلیه در پایان قرارداد را دادم ولی مستاجر دوباره به برادرم پول داده و تمدید کرده ولی چون من امضا نکردم بنگاه دار برگه ای به او نداده و هیچ قراردادی در دستش نیست من هم قراردادی ندارم چطور میتونم حکم تخلیه بگیرم و ایا این پولهایی که برادرم گرفته از مستاجر بعهده من هم میباشد ممنون
سلام جناب صلاحی
برای پیگیری این موضوع، به با در دست داشتن مدارک هویتی و آخرین اجاره نامه ای که دارید، به شورای حل اختلاف محل ملک مورد نظر مراجعه فرمایید.
احدی از وراث هستم …تعدادی از وراث خارج از کشور هستند و به ایران نمی آیند در بازسازی منزل خودم یه تنهایی هزینه کرده ام و دو نفر از وراث هیچ اقدامی نمی کنند و من مجبور به اجاره ملک شده ام …ملک ما تفکیکی ندارد و در سه طبقه مشاعی و دارای دو سند سه دانگ میباشد در سه طبقه …طبقه اول در اختیار مادر خانواده است و من در دو طبقه دیگر اقدام خودم را جهت بازسازی انجام داده ام لذا گواهی انحصار وراثت را هم خودم از طرف دادگاه گرفتم …آیا میتوانم ملک را اجاره بدهم بعنوان احدی از وراث یا نه …..
با عرض سلام
خیر! برای اجاره دادن ملک ورثه ای اجازه سایر وراث الزامی است. در صورتی که سایر وراث به ایران نمیآیند، میتوانید با دریافت یک وکالتنامه بلاعزل جهت اجاره ملک مورد نظر، این کار را انجام دهید.
سلام سوال در ملکی که مستاجر نشسته صحاب اون ملک هیچ فرزندی ندا شته باشه بد فوتش مستاجر میتونه صحاب اون ملک شود .
با عرض سلام و احترام
سوال شما مربوط به مسئله ارث و قوانین مربوط به آن است. اما به طور کل مستاجر از مالک ارث نمیبرد.
سلام / پدر من حدود 10 سال است که فوت شده است / مادرم انحصار وراثت انجام نداده است و یک خانه نقلی که مالک آن (صاحب سند) پدرم بوده را اجاره داده است / اکنون مستأجر با توجه به اینکه قراردادش تمام شده است، نه قرارداد را تمدید می کند و نه اجاره پرداخت می کند / آیا موجر (مادرم که سند ملک به نام ایشان نیست ولی ملک را اجاره داده است) می تواند حکم تخلیه بگیرد؟ چگونه؟ / سپاس
با سلام و احترام
شما ابتدا باید انحصار وراثت را انجام دهید. سپس میتوانید از طریق قانونی اقدام نمایید.
آپارتمانی که دارم اجاره میکنم کارای انحصار وراثتش تموم نشده با مادر خانواده مینویسم چکارکنم به مشکل نخورم
با سلام و احترام خانم قادری
کلیه وراث باید اجاره نامه را امضا کنند.
سلام پدرم پانزده سال پیش و مادرم دو ماه پیش فوت کردند
مادرم برای امرار معاش نیمی از منزل پدری ام را به اجاره داد ایشان دوسال الزایمر داشتند و الان ک فوت کردند مستاجر کرایه منزل را به حساب برادرم واریز میکند و او نیز هیچ مبلغی را به حساب بنده واریز نکرده و مستاجر مدعی است ک با ایشان قرارداد بسته است
آیا درحال حاضر برای احقاق حق بنده راهی وجود دارد کمستاجر را ملزم ب پرداخت حق و حقوقم بنماید من باید برای برادرم اطهار نامه بفرستم یا مستاجر،چون مسناجر باید پول رو واریز به حستب مادرم میکرد
با سلام و احترام خانم خسروی
ابتدا شما باید انحصار وراثت کرده باشید. در صورتی که انحصار وراثت کرده باشید، مستاجر نمیتواند صرفا با یکی از وراث قرارداد اجاره ملک را امضا کند. بلکه باید نام هر دو وارث در اجاره نامه ذکر شده و هر دو آن را امضا کنند. اگر انحصار وراثت انجام دادهاید، میتوانید مسئله را از طریق مراجع قضایی پیگیری کنید.