قطعا تشخیص ملک اوقافی از ملک شخصی، هم برای افرادی که قصد خرید ملک اوقافی را دارند، هم برای افرادی که قصد خرید ملک شخصی دارند ضروری است.
فرض میکنیم با پرس و جو در محل یا از طریق مشاورین املاک متوجه شدهاید املاک منطقهای که قصد خرید در آن را دارید اوقافی هستند. حالا چطور میتوانید اطمینان حاصل کنید که ملک مورد نظر اوقافی هست یا خیر؟ باید با سند ملک اوقافی و تفاوت آن با سند ملک شخصی آشنا باشید.
در صورتی که سند ملک اوقافی را بشناسید و تفاوتهای آن با سند ملک شخصی را بدانید، به راحتی میتوانید ملک وقفی را از ملک شخصی تشخیص دهید.
گروه آموزش و تحقیقات املاک مهندس علیرضا عمویی، در این مقاله با توضیح ویژگیهای سند ملک اوقافی و بیان تفاوتهای آن با سند املاک شخصی به شما کمک میکند تا به راحتی و بدون نگرانی موفق به تشخیص ملک اوقافی از ملک شخصی شوید.
بخشی از مطالبی که در این نوشته میخوانید عبارتند از:
- تفاوت معامله ملک اوقافی و شخصی
- نکاتی در خصوص اجاره ملکهای وقف شده
- روش تشخیص ملک اوقافی از ملک شخصی
- نحوه استعلام برای پی بردن به اوقافی بودن ملک
توضیح سند و ویژگیهای ملک اوقافی که در زمان خرید و فروش باید بدانید
پیش از اینکه سند ملک اوقافی را توضیح دهیم، باید بدانید هر ملکی دارای عرصه و اعیان است. در مورد املاک شخصی، اعیان و عرصه در قالب یک قرارداد به فروشنده واگذار میشود. اما در مورد املاک اوقافی اوضاع متفاوت است.
در مورد املاک اوقافی، معمولا عرصه ملک وقف میشود. در این شرایط مالکیت عرصه قابل خرید و فروش نیست، بلکه در اختیار سازمان اوقاف (یا متولی مربوطه مثل آستان قدس رضوی) است. در نتیجه در چنین شرایطی، فقط فروش اعیان ملک امکان پذیر است.
تا اینجا متوجه شدیم که عرصه و اعیان در املاک اوقافی دو بحث جدا از هم است. بنابراین در معامله ملک اوقافی هم موضوع عرصه و اعیان متفاوت است.
هر چند عرصه املاک اوقافی قابل خرید و فروش نیست، اما قابل اجاره دادن هست. بنابراین در زمان خرید املاک اوقافی باید علاوه بر انتقال سند اعیان، اجاره نامه ملک هم به نام شما منتقل شود تا از نظر حقوقی با مشکلی روبرو نشوید.
این اجاره نامه، سندی است که بین مالک اعیان و اداره اوقاف یا متولی مربوطه به امضا میرسد. تاکید میکنیم، در صورتی که اجاره نامه آن ملک به نام شما منتقل نشود، امکان بروز مشکلات حقوقی برای دو طرف معامله وجود دارد.
مطالعه کنید: خرید ملک اوقافی خوب است یا نه؟ آیا خرید ملک اوقافی میتواند سرمایه گذاری به حساب آید؟
تا اینجا متوجه شدیم بر خلاف معامله املاک شخصی، در مورد املاک اوقافی، معامله با انتقال سند ملک به خریدار تمام نمیشود و انتقال اجاره نامه به خریدار ضروری است. بنابراین در ادامه به نکاتی در مورد اجاره عرصه املاک اوقافی بیان میکنیم.
نکات مربوط به اجاره عرصه املاک اوقافی
اجاره املاک اوقافی مشابه اجاره سایر املاک نیست. اجاره این املاک از 3 جهت با سایر املاک متفاوت است.
- مدت زمان قرار داد اجاره
- بازههای زمانی پرداخت اجاره بها
- مبلغ اجاره بها
مدت زمان قرار داد اجاره برای املاک اوقافی
قرار داد اجاره املاک شخصی معمولا 1 ساله است. البته الزامی به یک ساله بودن این قرار داد نیست. اما در املاک اوقافی، قرار داد معمولا بیشتر از یک سال است. در گذشته معمولا قرارداد اجاره املاک اوقافی ۹۹ ساله بود.
مدتی است که قرارداد اجاره این املاک، ۹۹ ساله منعقد نمیشود. بلکه سقف مدت زمان این قرارداد تقریبا ۱۰ سال شده است. البته براساس قانون اجاره املاک اوقافی بیش از ۱۰ سال امکان پذیر نیست مگر با اجازه سرپرست سازمان اوقاف.
بازههای زمانی پرداخت اجاره بها
در مورد املاک شخصی معمولا اجاره بها به صورت ماهانه پرداخت میشود. هر چند پرداخت ماهانه اجاره بها الزامی نیست اما متداولترین روش پرداخت اجاره است. در مورد املاک وقفی اجاره بها سالانه پرداخت میشود.
مبلغ اجاره بها
شاید بابت مبلغ اجاره بها نگران شده باشید. اما باید بدانید که مبلغ اجارهی مربوط به عرصهی یک ملک اوقافی بسیار پایینتر از اجاره واقعی آن ملک است. شاید حتی بتوان گفت اجاره یک ساله یک ملک وقفی، از مبلغ متداول اجاره 1 ماهه آن ملک کمتر است.
مطالعه کنید: پاسخ به سوالات متداول درباره املاک اوقافی و بررسی نگرانیهای خریداران ملکهای وقفی
البته دقت داشته باشید. در این جا صحبت ما درباره اجاره کردن عرصه ملک از سازمان اوقاف است. مالک هر ملکی، چه اوقافی چه شخصی، میتواند ملک خود را به دیگری اجاره دهد. شرایط قانونی و قیمت اجاره ملک اوقافی در این حالت تفاوتی با سایر املاک ندارد.
یعنی اگر شما یک ملک اوقافی را خریداری کرده باشید، میتوانید آن را به هر قیمتی اجاره دهید. یعنی اداره اوقاف دخالتی در قیمت گذاری شما برای اجاره ملک نمیکند.
تا این قسمت از مقاله با مفاهیم اساسی مربوط به تفاوت ملک اوقافی و شخصی آشنا شدید.
بیشتر بدانید: نکات مهم حقوقی املاک
نحوه تشخیص ملک اوقافی از روی سند چگونه است؟
نحوه تشخیص ملک اوقافی از ملک شخصی به تفاوت عمده در سند این املاک باز میگردد. اولین تفاوت سند ملک اوقافی با ملک شخصی مربوط به نوشتههای روی جلد سند میشود.
روی جلد سند ملک اوقافی، این مسئله، یعنی اوقافی بودن ملک عنوان شده است. نکته دیگر به متن سند مربوط میشود. در اسناد املاک شخصی ذکر شده: «شش دانگ عرصه و اعیان»، اما در سند املاک اوقافی فقط «شش دانگ اعیان» ذکر شده.
استعلام املاک اوقافی پیش از معامله
پس از تشخیص ملک اوقافی برای انجام معامله آن ملک، غیر از استعلامهایی که برای املاک شخصی باید انجام شود، نیاز به استعلام از متولی ملک وقف شده نیز هست.
در مقالهای که در خصوص ماهیت ملک اوقافی و مسائل مربوط به نقل و انتقال آن نوشتیم، توضیح دادیم که متولی تمام املاک اوقافی، اداره اوقاف نیست.
بنابراین باید ابتدا متولی مربوطه را شناسایی کرد تا بتوانید استعلام مربوطه را دریافت کنید. دقت کنید که دریافت استعلام برای اطلاع از میزان بدهی ملک اوقافی ضروری است.
برای اینکه بتوانید متولی ملک اوقافی را جهت دریافت استعلام شناسایی کنید، باید از مالک اجاره نامه عرصه را مطالبه نمایید. با مشاهده و مطالعه اجاره نامه عرصه میتوانید متولی ملک اوقافی مورد نظر را شناسایی کرده و برای دریافت استعلام به آن جا مراجعه کنید.
استعلام املاک اوقافی در شرایطی که متولی در دسترسی نیست
فرض کنید به واسطه پرس و جو یا از هر طریق دیگر از اوقافی بودن ملک اطمینان حاصل کردهاید. اما به هر دلیل، مثل در دسترس نبودن مالک، امکان دستیابی به اجاره نامه عرصه ملک مورد نظر فراهم نیست. در این شرایط برای دریافت استعلام ملک وقفی مورد نظر چه کار باید کرد؟
در قدم اول بعد از تشخیص ملک اوقافی میتوانید به اداره اوقاف شهر مراجعه کرده و درخواست استعلام برای ملک مورد نظر را ارائه کنید. در صورتی که اداره اوقاف ملک مورد نظر را در مجموعه املاک خود عنوان نکرد، میتوانید از اداره موقوفات آستان قدس رضوی استعلام کنید.
در صورتی که جواب این استعلام نیز منفی بود؛ متولی ملک وقفی مورد نظر یا شخصی است یا یکی از بقاع متبرکه. در این شرایط میتوانید از اداره اوقاف اسامی افراد یا بقاع متبرکهای که در آن شهر دارای موقوفه هستند را جویا شده و برای دریافت استعلام به آنها مراجعه کنید.
تلاش کردیم اطلاعات لازم در خصوص تفاوت و نحوه تشخیص و شناسایی ملک اوقافی را به طور کامل توضیح دهیم. خوشحال میشویم در صورتی که همچنان ابهام یا سوالی دارید، آن را با ما مطرح کنید.
سوالات متداول نحوه تشخیص ملک اوقافی
از کجا بفهمیم ملک اوقافی است؟
بر روی جلد سند ملک اوقافی قید شده است که این ملک اوقافی است و در اسناد املاک شخصی ذکر میشود: «شش دانگ عرصه و اعیان»، اما در سند املاک اوقافی فقط «شش دانگ اعیان» ذکر میشود.
آیا امکان خرید ملک اوقافی وجود دارد؟
ملک اوقافی قابل خریداری نیست و تنها میتوان آن را زیر نظر اداره اوقاف اجاره نمود.
سلام. خواستم از مطالب مفیدتون تشکر کنم. امیدوارم بازم از این دست مطالب مفید قرار بدین.
سلام منبرایتمدیداجارهزمینموقوفهبهدفترمراجعهکردمگفتندعلاوهبراجارهبایدمبلغدویستهزارتومنبهحسابدادگستریواریزکنمایاایندرستاستممنونپاسخلطفا
سلام دوست عزیز
معمولا چنین موردی در سازمان اوقاف وجود نداره. مگر اینکه به موقفه مورد نظر شخصی باشه و دفتر موقوف مورد نظر به صورت شخصی اداره بشه. در این صورت امکان چنین مسئلهای وجود داره. چون اداره اوقاف خدماتی مثل کارشناسی ملک برای موقوفات شخصی انجام میده که باید هزینههای اون به حساب دادگستری واریز بشه. برای حصول اطمینان از اینکه این واریزی صحت داره یا خیر، میتونید با دادگستری مراجعه کرده و از خود دادگستری در این مورد جویا بشید.
سلام. من میخام ی زمین اوقافی رو معامله کنم.. چ نوع قراردادی رو باید تنظیم کنم؟؟؟؟
سلام وقت بخیر
تنها تفاوت آن با معامله سایر ملک ها این است که در مبایعه نامه حتما اوقافی بودن ذکر شود.
سلام و تشکر سوال من اینه که اگه ملکی رو معامله کرده باشم سند رسمی شش دانگ بصورت رسمی شش دانگ قطعی در دفتر خانه ثبت و به من منتقل شده باشد در حالی که سند رسمی قطعی و غیر منقول بوده باشد و به صراحت مالکیت 6 دانگ از 6 دانگ در آن ذکر شده باشد آیا امکان ادعای اوقاف بر روی آن وجود دارد. آیا با وجود سند قطعی شش دانگ این ادعا درست است؟
سلام وقت بخیر
ملک اوقافی اجارهای است و به صورت اجارهنامه زیر نظر اداره اوقاف به نام شخص متقاضی انتقال مییابد پس اگر استعلام های لازم را قبل از سند زدن گرفته باشید جای نگرانی نیست.
سلام
اگر دو ملک اوقافی و ششدانگ برای تخریب و نوسازی تجمیع شوند تکلیف آپارتمان های جدید چگونه خواهد بود؟ ممنون میشوم در صورت امکان پاسخ بدهید
سلام وقتبخیر
این جریان باید زیر نظر اداره اوقاف باشد و باز به همان شکل است که عرصه یا زمین متعلق به اداره اوقاف است و اعیان نیز برای مستاجر ملک.
بسیار ممنون از زحمات شما
در پناه خداوند موفق باشید
سلام
در حال استعلام معامله ای هستم از املاک اوقاف آستان. طبق اجاره نامه، مدت اجاره از سال ۸۵ تا ۱۴۰۵ خورشیدی است. بندی در ذیل اجاره نامه هست که اشاره به امکان فسخ اجاره نامه (یا عدمتمدید) بعد از پایان اجاره دارد. به صورتیکه موجر حق عدم تمدید مورد اجاره را دارد و در خصوص ارزش روز اعیان با نظر کارشناس دادگستری اقدام به پرداخت خواهد کرد و مستاجر حق اعتراض ندارد.
میخوام بدونم انجام این معامله با وجود این بند در قرارداد چقدر ریسک داره و چطور میتونم ریسک اجرایی شدن این بند رو از بین ببرم؟
سلام وقتبخیر
تمام این موارد امکان اجرایی را دارد منتهی مراتب خیلی وقتها اداره اوقاف با داشتن مستاجر خوش حساب همچنان اجاره را تمدید میکند.
سلام
ملک وقفی داریم که وقف نامه دارد از
حدود صد سال پیش متولی ارشد اولاد
ذکور است و خرجش برای ده روز مسجد
محرم ذکر شده
دست عموی بزرگم بود الان به پدرم رسیده
مادر بزرگ پدرم این وقف کرده و یک پسر
داشته اند و الان اولاد ارشد پدر من هست
ملک در اختیار پدرم هست
سوالم این است
ایا ملکی که متولی دارد و تمام روستا
میدانن پدرم متولی هست بازم
برای ثبت و تولیت به اداره اوقاف مراجع
کنیم یا نه و اینکه بعد پدرم به عمویمم
میرسد یا پسر پدرم
عموی قبلیم پسر نداشت
و در وقف قید شده اولاد ذکور الل ترتیب نسل بعد نسل و قید شده اولاد متولی پسر
بیشتر مشکل ما با ثبت است ایا لازم است
و اینکه از طریق دادگاه یا همون حاکم شهر
اقدام شود یا اداره اوقاف تحقیق …
یا اینکه همینطور که هست ادامه دهیم
ممنون اگر راهنمایی کنید سپاس
سلام وقتبخیر
بله حتما باید برای نقل و انتقالات اسناد و مدارک به ادارهی اوقاف مراجعه کنید.
بله بعد از مرگ شخصی، در صورت داشتن فرزند ارث به فرزند میرسد.
سلام زمین اوقافی میخوام بخرم که اعیان نداره به اوقاف مراجعه کردم میگن حق خرید نداری از مشاور املاکی که میخوام بخرم میگه مشکلی نداره و اوقاف نمیتونه اینکارو بکنه چون در اوقاف به من گفتن که حتما باید نفر اولی که سند به نامشه رو بیاری و ما چون وکالتی داریم از وکیل ایشون خرید میکنیم نمیدونم اصلا اون شخص کجا هست ایا به نظر شما مشکلی پیش میاد؟
سلام وقت بخیر
زمین اوقافی را نمی توان خرید فقط می توان آن را اجاره کرد و اگر اوقاف وکالتنامه داشته باشد باید زیر نظر اداره اوقاف انتقال اجارهنامه انجام شود.اطلاعات شخص مورد نظر را میتوانید از وکیل ایشان دریافت کنید.
جهت گرفتن وام اربانک هردفعه ازاستان قدس استعلام بایدبشود خواشمند است
سلام وقتبخیر
چه وامی؟
سلام وقت بخیر
من یه زمین ۱۰۰ متری در سال ۸۷ خریداری کردم و یه اجاره نامه برام صادر شد، مدت اجاره نامه هم ۳ ساله و مبلغ اجاره ۱۰.۵۰۰ تومان بود، از اون زمان واسه پرداخت سالانه اقدامی نکردم و تو اون زمین یه خونه دو طبقه ساختم. الان که میخوام ملکو بفروشم، خواستم بدونم هزینه های انتقال این اجاره نامه به خریدار چجوری حساب میشه و حدودا چقدر هزینه داره؟ ممنون میشم اگه راهنماییم کنید.
سلام وقت بخیر
این هزینهها را اداره اوقاف تعیین میکند علاوه بر این هزینهای برای انتقال اجارهنامه باید پرداخت شود که بر عهدهی فروشنده است.
سلام من یه عمویی داشتم که ن زن داشته ن بچه بجز پدر من هیچ وارث دیگه ای نداشته دیگه های انحصار وراثت هم موجود عمویی ما ۱۰۰ تا زمین داشته ۶۰ تاشو وقف کرده و ۴۰ تا دیگه رو که وقف نکرده اوقاف اجازه سند گرفتن به ما نمیده اسم عموم دکتر کریم افشین ۱۵۰۰ میلیارد وقف کرده ولی اوقاف میخواد تمام ملاک هارو بگیره اگه کمکی از دست شما بر میاد ممنون میشم ۰۹۱۹۴۹۷۹۴۴۱ تماس بگیرید تدریس هستم
سلام وقتبخیر
اوقاف فقط میتواند زمینهایی را که مرحوم عموی شما به طور رسمی وقف کرده زیر سلطه خود در آورد.
این مورد را به کمک وکیل دادگستری در شورای حل اختلاف پیگیری کنید.
زمین زراعی اوقافی که گندم کاشته بودم و از تقسیم نامه اجدادی ما که از سال 1329 نشان دهنده زراعت در آن زمین کنار رودخانه ای فصلی که عرض بستر بیشتر از 80متر است،این زمین زراعی که همسایگی ما هم طبق بنه بندی تقسیم شده،،الان برداشت شده توسط شرکت شن و ماسه و با زد و بند ملی اعلام شده،چیکار باید کرد؟
سلام وقتبخیر
باید به وکیل دادگستری مراجعه کنید.
عالی بود
استفاده کردیم
سلامت باشید?
سلام
آیا این امکان وجود داره که باغ ویلایی که اوقافی هست با پیگیری سند شش دانگ عرصه و اعیان براش گرفت و از وقفی بودن درش آورد؟
سند تک برگ به معنای سند شخصی یا سند شش دانگ عرصه و اعیان هست؟
تشکر
سلام وقت بخیر
فقط در صورتی میتوان ملک اوقافی را به نام زد که یک ملک دیگر به همان قیمت وقف اداره اوقاف کرد.
اگر در سند در قسمت وضعیت خاص،کلمه طلق نوشته شده باشد یعنی عرصه و اعیان اوقافی نیست.
سلام
آیا برای عرصه ی یک واحد آپارتمان در مجتمعی که در زمین وقفی است، سند رسمی سازمان اسناد و املاک کشور و قوه قضاییه صادر می شود؟ و در این صورت، آیا می توان از روی این سند وام گرفت یا آن را به ضمانت گذاشت؟
سلام وقت بخیر
بله سند صادر می شود اما در سند قید می شود که این ملک اوقافی است و میتوان برای دریافت وام از آن استفاده کرد.
بسیار ممنون و سپاسگزارم. عالی بود
از همراهی و حسن نظر شما بسیار سپاسگزاریم.
ملکی را از شحصی اجاره کردم در لواسان.حالا متوجه شدم اوقافی است.و شخص دیگری که این ملک را بصورت شراکتی با صاحبخانه ما ساخته مدعی است که ملک به نام اوست.نه به نام شخصی که ما با او اجاره نامه نوشته ایم.قصد تمدید اجاره ملک را دارم.انجام بدهم یا حیر ؟آیا میتوانم از اوقاف لواسانات ، استعلام بگیرم ؟
سلام وقت بخیر
از نظر بنده تمدید مجدد به صلاح نیست.
بله می توانید از اداره اوقاف استعلام بگیرید.