یکی از کارهای ضروری در خرید و فروش وکالتی ملک، استعلام وکالتنامه فروش ملک است. چرا که در معاملات و قراردادهای ملکی، همیشه احتمال کلاهبرداری وجود دارد. در فروش وکالتی ملک نیز، احتمال جعلی بودن وکالتنامه دور از ذهن نیست.
در این مطلب روش گرفتن استعلام وکالت نامه محضری که در دفاتر ثبت اسناد رسمی تنظیم شده و نکات مربوط به آن را توضیح میدهیم. علاوه بر این، نکاتی در خصوص استعلام وکالتنامه خارج از کشور بیان میکنیم.
چگونه استعلام وکالتنامه فروش ملک را دریافت کنیم؟
پیش از توضیح روشهای دریافت استعلام وکالت نامه، به خاطر داشته باشید که فقط و فقط وکالتنامههای رسمی که در دفاتر ثبت اسناد رسمی تنظیم شدهاند اعتبار دارند.
یعنی وکالتنامه دستی، به هیچ وجه از نظر قانونی معتبر نیست. وکالت نامه برخلاف قولنامه یا اجاره نامه دستی، از نظر قانونی هیچ ارزشی نداشته و قابل پیگیری نیست.
به طور کلی برای گرفتن استعلام میتوانید به دو روش عمل کنید که در ادامه هر یک را به صورت تصویری توضیح میدهیم.
استعلام وکالت نامه از طریق دفتر ثبت اسناد رسمی
شما میتوانید به صورت حضوری یا تلفنی، از طریق دفتر ثبت اسناد رسمی که تنظیم کننده وکالتنامه مورد نظر است، صحت و اصالت وکالتنامه را بررسی کنید.
برای انجام این کار به بخشی از اطلاعات مندرج در وکالتنامه رسمی احتیاج دارید. این اطلاعات عبارتند از:
- شناسه سند (بخش ۱ در تصویر) که یک عدد ۱۸ رقمی است و در بالا گوشه سمت راست وکالتنامه درج شده است.
- شماره وکالتنامه (بخش ۲ در تصویر) که یک عدد ۶ رقمی است و در بالا سمت چپ نوشته شده است.
البته بهتر است تمام متنی که در آن به شماره وکالتنامه اشاره شده است را در مراجعه حضوری یا تلفنی به همراه داشته باشید. این متن معمولا به این صورت است: «این سند در صفحه — دفتر جلد — دفتر اسناد رسمی — تهران تحت شماره —— مورخ –/–/– ثبت شده است»
با توجه به بخشی که با شماره ۳ در تصویر مشخص شده، میتوانید آدرس و شماره تلفن دفتر اسناد رسمی صادر کننده وکالتنامه را پیدا کنید. با مراجعه به قسمتی که با عدد ۴ در تصویر مشخص شده، میتوانید نام سر دفتر تنظیم کننده وکالتنامه را نیز مشاهده کنید.
دریافت استعلام از طریق سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور
در صورتی که تمایل دارید استعلام را به صورت اینترنتی انجام دهید، میتوانید به بخش تصدیق اصالت اسناد و اوراق دفاتر اسناد رسمی در سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مراجعه کنید.
با مراجعه به بخش مورد نظر در سایت ثبت اسناد و املاک کشور، با صفحهای مشابه آنچه در تصویر بالا میبینید روبرو میشوید.
برای دریافت استعلام از طریق این سایت، به شناسه سند و رمز تصدیق که در تصویر قبلی با عدد ۵ مشخص شده است نیاز دارید. رمز تصدیق عددی ۶ رقمی است که در بالا گوشه سمت چپ وکالت نامه درج میشود.
در کادر اول شناسه سند، کادر دوم رمز تصدیق را وارد میکنید. سپس جواب استعلام شما در پایین همان کادر نمایش داده میشود.
نحوه دریافت استعلام وکالتنامههای خارج از کشور
برای دریافت این استعلام دو راه دارید. راه اول مراجعه حضوری به سفارت خانه است. راه دوم استفاده از سامانه اینترنتی طراحی شده، مخصوص این کار است. بدیهیست که راه دوم سادهتر و سریعتر است. بنابراین در ادامه این راه را توضیح میدهیم.
قبلا نام این سایت، سامانه تایید اسناد کنسولی (تاک)، به آدرس اینترنتی: https://tak.mfa.ir/ بود. در حال حاضر با اضافه شدن خدمات دیگر به آن، نام این سایت به سامانه مدیریت یکپارچه خدمات کنسولی (میخک) تغییر یافته است.
در سامانه میخک، برای دریافت استعلام وکالتنامه، باید به بخش انتهایی سایت مراجعه کرده و وارد قسمت بررسی صحت مدارک شوید. میتوانید برای ورود به این بخش از این لینک استفاده کنید: https://mikhak.mfa.gov.ir/form/baresiEsalatMdrk.xhtml
با ورود به این بخش با صفحه زیر روبرو میشوید:
در این صفحه، باید در کادر اول (نوع مدرک)، گزینه: «مدارک وکالتنامه/تصدیق امضاء» را انتخاب کنید. در کادر بعدی کد رهگیری وکالتنامه و در کادر کد ملی، باید کد ملی موکل را وارد کنید.
در نهایت یادآور میشویم، در انجام هر معاملهای، اعتماد طرفین ضروری است؛ اما این اعتماد به معنای کنار گذاشتن ملاحظات قانونی نیست. فراموش نکنیم، گرفتن استعلام برای اطمینان از صحت وکالتنامه در خرید و فروش ملک، به معنای بیاعتمادی به فروشنده نیست.
عالی.
ممنون دوست عزیز 🙂
سلام
من حدود يک ماه قبل همه مراحل مربوط به واگذاري وکالت در اين سايت انجام دادم ولي هنوز هيچ اططلاعاتي به من اراسل نشده من چطور ميتونم اين مسئله رو پيگيري بکنم
سلام
منظور شما را از واگذاری وکالت متوجه نشدم. سایتهایی که در این نوشته به آنها اشاره شده جهت دریافت استعلام وکالت نامه است و البته جواب استعلام را از طریق این سایتها بلافاصله دریافت میکنید. جهت وکالت دادن نیز باید به دفاتر ثبت اسناد و کنسولگریها مراجعه کنید.
خیلی مفید و کاربردی بود، ممنونم ازتون، فقط اگر وکالت نامه باطل شده باشه از این طریق متوجه میشویم؟ من استعلام گرفتم و متن وکالت نامه وجود داشت.
با سلام خدمت شما خانم امان الهی
خوشحالیم که این مطلب برای شما مفید بوده است.
این استعلام در واقع اصالت وکالت نامه مورد نظر شما را نمایان میکند. اما باطل شدن وکالتنامه توسط این سامانه احراز نمیشود. چرا که وکالتنامه میتواند به دلایل مختلف از جمله فوت هر یک از طرفین، باطل شدن وکالت نامه توسط موکل و… اتفاق بیوفتد. بنابراین این با این استعلام شما صرفا میتوانید به اصالت یا عدم اصالت (جعلی بودن) وکالتنامه پی ببرید.
بی نهایت ممنونم، پس برای این که بدونم وکالت نامه باطل شده یا نه باید با دفتر اسنادی که وکالت نامه در اون تنظیم شده تماس بگیرم؟
خواهش میکنم خانم امان الهی
بله. درست فرمودید. برای اطلاع از اینکه وکالتنامه باطل شده یا خیر، باید موضوع را از طریق دفتر اسناد رسمی تنظیم کننده آن وکالتنامه پیگیری کنید.
ممنون از اطلاعات مفیدتان
خواهش میکنم دوست عزیز.
سلام.چطور میتونم بفهمم بابام ازم وکالت گرفته؟اخه یه خونه ب نامه منه نمیخوام به نام پسرش کنه.
سلام
اگر شما به دفترخانه مراجعه نکرده باشید و پای برگه وکالتنامه را امضا نکرده باشید، وکالتنامهای به کسی ندادهاید. در صورتی که به یک دفترخانه مراجعه کرده، اما از اینکه پای چه برگهای را امضا کردهاید اطمینان ندارید، میتوانید با مراجعه مجدد به همان دفترخانه، در این خصوص پرس و جو کنید.
سلام
ببخشید وقتتون رو میگیرم یک سوال داشتم.
مستأجر منزل پدری من چند ماه است بدون اینکه ملک ما رو تحویل بدهند رفتن کانادا.
برادرشون ادعا میکنن از کانادا به ایشون وکالت دادن و ایشون ملک رو به ما تحویل میدهند و پول پیش رو دریافت میکنند.
با توجه به اینکه مبلغ پول پیششون، مبلغ قابل توجهی است و ما باید این مبلغ رو به برادرشون تحویل بدهیم و از ایشون رسید بگیریم من نگران هستم و میخواهم وکالت نامه رو استعلام بکنم ولی در این سایت نوع وکالت نامه مربوط به این کار نبود، یعنی در قسمت نوع وکالت نامه هیچ گزینه ای مربوط به این موضوع نبود که بشه انتخاب کرد.
ممنون میشم من رو راهنمایی کنید که چجوری میتونم وکالت نامه رو استعلام کنم
با تشکر از عنایت شما
سلام و عرض ادب
برای استعلام این وکالتنامه باید از طریق سامانه میخک که لینک آن در مقاله موجود است اقدام کردن و در بخش نوع مدرک، گزینه «مدرک وکالتنامه / تصدیق امضاء» را انتخاب کنید.
سلام وقت شریفتون بخیر
برای اجاره یک آپارتمان اقدام کردم
مشاور املاک فرمودن که مالک قبلی به مالک جدید فروخته
اما هنوز قسط آخر پرداخت نشده (پول پیش رهن که از مستاجر قراره بگیره)
از طرفی مالک فعلی سند میگه من به خاطر کرونا نمیام بنگاه
به دخترم وکالت دادم
همه این حرفارو مشاور املاک زده
من هیچ کدوم از مالکین ندیدم تا الان
از طرفی بنگاه اصرار داره یه مبلغ خارج از عرفی (۵۰ میلیون) موقع عقد قرارداد پرداخت کنم، تازه قولنامه رو قراره موکل(دختر مالک) امضا کنه
و پس از انتقال قطعی سند دوباره باید با مالک جدید قرارداد بسته بشه.
میخواستم از شما بپرسم آیا میشه به وکالتنامه اعتماد کرد؟
آیا در این شرایط معقول هست من پای قراداد برم و امضا کنم؟
اگر بین مالک جدید و مالک فعلی اختلاف خورد من باید چه اقدامی انجام بدم؟
سپاس بیکران از شما
سلام خانم حدادی
پاسخ سوال شما را در چند بخش میدهیم:
۱- شما باید با مالک فعلی سند یا وکیل قانونی وی اجاره نامه را امضا کنید
۲- برای استعلام وکالتنامه میتوانید از سایتی که در همین مقاله معرفی شده استفاده کنید.
۳- در نتیجه مشکلی برای امضا قرارداد با وکیل مالک وجود ندارد
۴- در صورت بروز مشکل بین خریدار و فروشنده، شما صرفا با مالک فعلی سند که با وی قرارداد امضا کردهاید طرف هستید. به عبارت دیگر بروز مشکل بین خریدار و فروشنده برای شما مشکلی ایجاد نمیکند.
۵- در خصوص پرداخت ۵۰ میلیون تومان؛ پیشنهاد میکنیم پس از اینکه موجر یا وکیل قانونی وی، اجاره نامه را در حضور شما امضا کرد، مبلغ مورد نظر را در قالب یک فقره چک به موجر یا وکیل قانونی وی تحویل دهید. توجه داشته باشید مشخصات چک باید داخل اجاره نامه قید شود. در نهایت فراموش نکنید که یک نسخه از اجاره نامه را دریافت کنید.
سلام من برای فروش ماشینم به کسی وکالت نامه دادم ولی پول به حسابم واریز نشد.ایا میتونم وکالت نامه رو باطل کنم؟چجوری میشه باطل کرد؟
سلام همراه گرامی
در صورتی که وکالتنامه شما بلاعزل بوده، امکان باطل کردن آن وجود ندارد. در غیر این صورت با مراجعه به دفتر خانهای که وکالتنامه را تنظیم کردهاید، میتوانید آن را باطل کنید.
سلام و خسته نباشید.برای احراز وکالت خارج از کشور فرمودین باید کد رهگیری رو وارد کنیم.این کد رهگیری رو از کجا باید بیاریم؟
سلام دوست گرامی
اگر به بخش مربوطه در مقاله توجه کنید، تصویر سایت مربوطه قرارداده شده. محل درج کد رهگیری در تصویر مشخص است.
سلام چگونه متوجه بشيم ايا فردي كه صاحب اوليه خودرو است و هم اكنون به خارج از كشور رفته به فرد ديگري وكالت فروش و تعويض پلاك براي ان خودرو داده است ؟! با تشكر
سلام جناب احمدی
ابتدا وکالتنامه را مطالبه کرده سپس صحت آن را طبق آنچه در این مقاله توضیح داده شد، پیگیری کنید.
با عرض سلام :
بنده وکالت تام فروش خودرو خودم را در محضر ثبت اسناد رسمی به همسرم داده ام آیا وکالت فروش در ارده ثبت اسناد ثبت میشه؟؟؟
یعنی می خوام بدونم اگر از اداره ثبت استعلام گرفته بشه اونجا ثبت شده که همسر بنده وکالت فروش خوردو را داره؟؟؟؟؟
با تشکر
سلام و عرض ادب
بله وکالتنامهای که شما به همسر خود دادهاید در اداره ثبت اسناد ثبت شده و با گرفتن استعلام این موضوع مشخص میشود.
سلام به نامم وکالت گرفته شوهرم الانم یادم نیس کودوم دفترخونه بوده از کجا بدونم ک اون چیزی ک گرفته ازم وکالت نامه بوده یا چیز دیگه؟
سلام
اگر شماره وکالت نامه را به خاطر دارید، از سامانه معرفی شده در مقاله استفاده کنید. در غیر این صورت به یک دفترخانه مراجعه کرده، اسم و کد ملی خود را جهت استعلام اعلام نمایید.
سلام وقت بخیر.
فوق العاده بود.
سپاس
سلام
نظر لطف شماست
بسیار عالی و آموزنده
سپاس از تلاش کارگروه جناب عمویی
سلام
سپاس از توجه شما