بحث کارشناسی قیمت ملک تجاری با کارشناسی قیمت ملک مسکونی، زمین و کلنگی کاملا متفاوت است. در کارشناسی ملک مسکونی با قواعد مشخصی سر و کار داریم. بنابراین میتوانیم با استفاده از فرمولهای مشخصی، ملک یا زمین مورد نظر را قیمتگذاری کنیم.
در بحث کارشناسی قیمت ملک تجاری عواملی دخیل هستند که نمیتوان میزان اثر گذاری آنها روی قیمت ملک را در قالب فرمولهای مشخصی توصیف کرد. به همین دلیل میگوییم فاکتورهای موثر در کارشناسی قیمت ملک تجاری، فاکتورهایی عرفی هستند.
در این مقاله تلاش میکنیم شما را با ابعاد مختلف بحث کارشناسی قیمت ملک تجاری آشنا کنیم. مطالبی که در این مقاله میخوانید عبارتند از:
- حیاتیترین عامل در کارشناسی قیمت ملک تجاری چیست؟
- فاکتورهای عرفی مهم در قیمت گذاری ملک تجاری
- از چه راهی ملک تجاری را قیمت گذاری کنیم؟
حیاتیترین عامل در کارشناسی قیمت ملک تجاری چیست؟
اگر مقاله آموزش کارشناسی قیمت ملک و مقالهای که در خصوص نحوه محاسبه قدرالسهم زمین آپارتمان نوشتهایم را مطالعه کرده باشید، به خوبی میدانید که کارشناسی قیمت ملک، زمین و ساختمان کلنگی، تحت تاثیر عوامل مشخصی است.
حتی در مقاله مشاوره ساخت و ساز دیدید که با در نظر گرفتن عوامل مشخصی مثل قیمت زمین، قیمت نوساز منطقه و هزینهی ساخت و ساز، میتوان از فرمولهای مشخصی برای محاسبه سود سازنده با تخمین مناسبی استفاده کرد.
موضوع کارشناسی قیمت ملک تجاری با تمام این موارد متفاوت است. حیاتیترین عامل در کارشناسی قیمت ملک تجاری، میزان سودآوری آن برای فردی است که قصد بهرهبرداری از ملک را دارد. فرد بهرهبردار میتواند مالک، خریدار ملک یا فردی باشد که قصد اجاره آن را دارد.
به عبارت دیگر، اصلیترین مسئلهای که روی تعیین قیمت ملک تجاری اثر گذار است، این موضوع است که راه انداختن کسب و کار در آن ملک، چقدر میتواند سودآورد باشد؟ هر چه موقعیت و شرایط ملک بیشتر به سودآوری کمک کند، قیمت آن ملک نیز افزایش مییابد.
برای اینکه تفاوت موضوع کارشناسی قیمت ملک تجاری با ملک مسکونی را به خوبی درک کنید، به این نکته مثال توجه کنید.
فرض کنید خانهای را در یکی از محلههای خوب شهر میسازید. اگر با انجام هزینهی بیشتر، خانه را لاکچری بسازید، در فروش میتوانید سود بیشتری بدست آورید. اما اگر در همان محله، برای ساخت یک مغازه بیشترین هزینه ممکن را بکنید، به هیچ وجه سود بیشتر شما را تضمین نمیکند.
زیرا همان طور که پیشتر گفتیم، قیمت گذاری ملک تجاری تابع فاکتورهای متفاوتی است. در ادامه این فاکتورها را توضیح میدهیم.
فاکتورهای عرفی در نحوه قیمت گذاری ملک تجاری
فاکتورهای عرفی را میتوان به ۴ دسته زیر تقسیم کرد:
- میزان پاخور مغازه
- واقع بودن در بورس عرضه کالا یا خدماتی خاص
- برند شدن محل کسب
- میزان تقاضا برای ملک
توجه داشته باشید که موارد مختلفی میتواند روی هر یک از این فاکتورها اثر گذار باشد که در ادامه به بعضی از آنها نیز اشاره میکنیم.
بیشتر بدانید: جلوگیری از دور زدن مشاور املاک
۱- بَر ملک تجاری (عرض ملک تجاری)
بَر ملک هم برای املاک مسکونی اهمیت دارد هم برای املاک تجاری. اما این اهمیت از جهات متفاوتی است. وقتی بر ملک بیشتر باشد، یعنی مغازه میتواند ویترین بیشتری داشته باشد.
ویترین مغازه نیز در حکم یک تابلوی تبلیغاتی و حتی بالاتر از آن است. مشاهده ویترین مغازه هست که خیلی از مشتری را برای ورود به مغازه متقاعد میکند. در نتیجه میتوان گفت ویترین مغازه اثر مستقیمی در افزایش پاخور مغازه دارد.
البته بر ملک از جهت دیگری نیز روی کارشناسی قیمت ملک تجاری و قیمت گذاری روی آن موثر است. جنبه دیگر اثر گذاری بر ملک، تعیین متراژ مغازه است.
۲- بر ملک و متراژ مغازه
فرض کنید ۲ ملک تجاری داریم که متراژ هر دو ۲۰۰ متر مربع است. طول زمین اول ۱۰ متر و بر آن ۲۰ متر است. طول زمین دوم ۲۰ متر و بر آن ۱۰ متر است. یا توجه به اینکه متراژ هر دو ملک ۲۰۰ متر مربع است، آیا در این حالت ارزش هر دو ملک یکسان است؟ قطعا خیر!
چرا؟ زیرا وقتی بر ملک شما ۱۰ متر است، نهایتا میتوانید دو دهنه مغازه در آن داشته باشید. اما وقتی بر ملک ۲۰ متر است، میتوانید ۴ دهنه مغازه با بر ۵ متر داشته باشید.
در این خصوص توجه به یک نکته نیز اهمیت زیادی دارد. ارزش هر متر مربع از مغازهای با متراژ ۵۰ متر مربع بیشتر از ارزش هر متر مربع از مغازهای با ۲۰۰ متر مربع است. این ادعا دو دلیل دارد.
اول اینکه وقتی متراژ مغازه کوچکتر است، برای کسب و کارهای بیشتری مناسب است. دوم اینکه همین موضوع باعث افزایش تقاضا برای آن مغازه شده، در نتیجه هر متر مربع از آن ارزش بیشتری مییابد.
بنابراین میزان بر ملک تجاری میتواند به طور مستقیم در افزایش پاخور و افزایش میزان تقاضا برای آن ملک موثر باشد.
۳- ارتفاع سقف
در گذشته ارتفاع سقف بسیاری از مغازهها در حد املاک مسکونی بود. یعنی حدودا ۳ متر. اما امروز اکثر املاک تجاری ارتفاع سقف بیشتری دارند. چیزی در حدود ۵ متر.
بیشتر بودن ارتفاع سقف برای یک ملک تجاری و برای اغلب کسب و کارها یک مزیت به حساب میآید. در نتیجه این مزیت میتواند باعث افزایش تقاضا برای آن ملک شود.
هر زمان که با افزایش تقاضا روبرو باشیم، افزایش قیمت نیز در پی خواهد بود. در نتیجه ارتفاع سقف نیز عاملی است که میتواند در قیمت گذاری ملک تجاری اثر گذار باشد.
۴- دو نبش بودن یا یک بَر بودن
قطعا مغازه دو نبش بهتر از مغازه یک بر است. اما چرا؟ باز هم مسئله ویترین و بیشتر دیده شدن. یکی از محاسن مغازههای بر خیابان نسبت به مغازههای داخل مجتمعهای تجاری، همین ویترین داشت است.
همیشه ویترین بیشتر مساوی بیشتر دیده شدن است. بنابراین وقتی یک مغازه دو بر است، فرصت بیشتری برای دیده شدن دارد. بیشتر دیده شدن نیز مساوی ورود مشتری بیشتر به مغازه است. این نیز به معنای داشتن پاخور بیشتر است.
۵- ویترین مغازه و موقعیت مکانی آن نسبت به خیابان
فرض کنید در دو طرف کوچهای مشرف به خیابان، ۲ مغازه قرار داد. هر دو مغازه نیز دو بر هستند. با متراژ و طول بر یکسان. فکر میکنید قیمت این دو مغازه یکسان است؟ خیر!
مغازه که در جهت عبور ماشینها دید بیشتری دارد ارزش بیشتری نیز دارد. به تصویر بالا و جهت عبور ماشینها دقت کنید. در این تصویر مغازه شماره ۱ نسبت به مغازه شماره ۲ و مغازه شماره ۳ نسبت به مغازه شماره ۴ با ارزشتر هستند.
دلیل این مطلب نیز فرصت بیشتر دیده شدن آنها است. به عبارت دیگر، مغازه شماره ۱ و ۳ به علت فرصت بیشتری که برای دیده شدن دارند، امکان داشتن پاخور بیشتری دارند. در نتیجه ارزشمندتر هستند.
۶- واقع شدن در بورس عرضه کالا یا خدمات
بعضی از خیابانها به مرور تبدیل به بورس عرضه کالا یا خدماتی خاص میشوند. مثلا خیابان لاله زار تهران بورس عرضه لوستر در تهران است. واقع شدن مغازه یا ملک تجاری در چنین جاهایی نیز روی قیمتگذاری آن اثر گذار است.
فرض کنید دو خیابان به موازات هم وجود دارد که میزان تردد (یا همان پاخور) یکسانی دارند. اگر یکی از خیابانها بورس کالایی خاص باشد و خیابان دیگر بورس عرضه هیچ کالا یا خدماتی نباشد، ارزش املاک تجاری خیابانی که بورس هست بیشتر است.
یعنی بورس بودن یک خیابان، به خودی خود باعث افزایش پاخور و سودآوری بیشتر املاک تجاری آن خیابان میشود.
موضوع بورس بودن را از زاویهی دیگری هم میتوان بررسی کرد. خیلیها تصور میکنند به طور کل و تحت هر شرایطی، مغازه بر خیابان بهتر از واحدهای تجاری داخل مجتمعهای تجاری است.
در صورتی که اگر یک مجتمع تجاری، پاخور خوبی داشته باشد و بورس هم باشد (مثل پاساژ علاءالدین) میتواند از بعضی از مغازههای بر خیابان بهتر باشد.
۷- برند بودن مغازه
برند بودن و شناخته شده بودن یک مغازه میتواند روی ارزشمندتر شدن آن اثر گذار باشد. مغازهای را فرض کنید که بر خیابان نیست، داخل یک کوچه واقع شده و حتی ویترین قابل توجهی ندارد، اما کاملا خوشنام بوده و مشتریان خاص خود را دارد.
قطعا ارزش این مغازه از سایر مغازههای آن محدوده بیشتر است. بنابراین برند بودن یک مغازه فاکتوری عرفی است که نمیتوان آن را نادیده گرفت.
همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، مهمترین عامل اثر گذار در قیمت یک مغازه، میزان سودآوری آن است. بنابراین وقتی یک مغازه مشتریان ثابت زیادی دارد و کاملا شناخته شده است، دارای ارزش بالای خواهد بود.
مواردی که به آنها اشاره کردیم، بخشی از فاکتورهای عرفی و غیرعرفی بود که در کارشناسی قیمت ملک تجاری تاثیر غیر قابل انکاری دارند. قطعا به این لیست میتوان موارد دیگری را نیز اضافه کرد.
مثلا ارزش معاملهای که در آن مالکیت و سرقفلی با هم به فروش برسد بیشتر از معاملهای است که صرفا سرقفلی واگذار شود.
قطعا در کارشناسی قیمت ملک تجاری، بسته به خود ملک، ویژگیهای آن، منطقهای که ملک در آن واقع است و… عوامل ریز و درشت بسیار زیادی اثر گذار هستند. بنابراین سوالی که ایجاد میشود این است که برای کارشناسی قیمت ملک تجاری باید از چه روشی استفاده کرد؟
در ادامه به سوال پاسخ میدهیم.
بیشتر بخوانید: درصد ساخت زمین
نحوه کارشناسی قیمت ملک تجاری
اگر توضیحات بالا را به دقت خوانده باشید، به خوبی متوجه شدهاید که فاکتورهای اثر گذار در قیمت ملک تجاری به گونهای است که در کارشناسی قیمت ملک تجاری نمیتوان به فرمول خاصی رسید.
مثلا قطعا نمیتوان گفت اگر ملکی در بورس بود، فلان درصد ارزش بیشتری دارد. یا به هیچ وجه نمیتوان گفت اگر یک مغازه در هر جای کشور برند باشد، چقدر ارزش آن نسبت به مغازههای مجاور بیشتر است. دلیل این موضوع نیز در عرفی بودن این معیارها نهفته است.
بنابراین برای کارشناسی قیمت ملک تجاری باید عرفی عمل کرد. یعنی باید عرف قیمتها را بررسی کرد و به این ترتیب به جمعبندی رسید.
در نتیجه بهترین روش برای کارشناسی قیمت ملک تجاری این است که ابتدا به مشاورین املاک منطقه مراجعه کرده و قیمت املاک تجاری را استخراج کنیم.
سپس ویژگیهای ملک مورد (که در این مقاله به آنها پرداختیم) را با سایر املاک مقایسه کرده و به یک عدد نسبی و منطقی برای قیمت ملک مورد نظر برسیم.
در آخر باید به این نکته توجه داشته باشید که قیمت نهایی ملک پس از عرضه آن به بازار مشخص میشود. چرا که در بازار املاک این، عرضه و تقاضا حرف آخر را میزند. به عبارت دیگر هر چقدر هم که قیمت کارشناسی شده شما منطقی باشد، این کشش بازار و میزان تقاضا هست که عدد دقیق را مشخص میکند.
در این مقاله تلاش کردیم فاکتورهای حیاتی برای کارشناسی قیمت ملک تجاری را به شما معرفی کرده و روش قیمت گذاری روی املاک تجاری را توضیح دهیم. اگر سوالی در خصوص کارشناسی قیمت ملک تجاری دارید، سوال خود را در بخش نظرات در انتهای همین مقاله مطرح کنید. در اسرع وقت به سوال شما پاسخ میدهیم.
سلام
آقا اغلب سمت راست خیابان ها یا بهتر بگم جهتی که مردم به خونه برمیگردند مرغوب تره و اینکه اگر ملک دارای مشاعات خوب و کاربردی باشه
مساله ی دیگه هم اینکه مناسب بودن ملک تجاری برای مشاغل مختلف هم روی قیمت اون اثر داره
سلام روزبخیر جناب عبداللهی
بسیاز سپاسگزارم از اینکه نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتید، کاملا درسته.
عالی
سلام وقتبخیر
سپاس از شما
سلام. یک ملک تجاری میخوام تهاتر کنم مربوط به یک ساختمان هست با موقعیت یکسان فقط میخوام طبقه روی هم کف بدم طبقه زیرزمین بگیرم ، خواستم ببینم طبقه روی همکف گرانتر هست یا زیرزمین. تشکر
سلام وقت بخیر
مشخصا ملکی که در طبقه ی روی همکف وجود دارد از لحاظ دسترسی شرایط بهتری دارد البته قطعا باید ساختمان کارشناسی شود تا به طور قطع نظر داد که کدام ملک گران تر است.
سلام مایک ملک داریم که ۲ بر هستش یک سمت زمین مغازه تجاری ساخته شده ومابقی زمین از پشت مغازه ها آپارتمان ساخته شده .در پایان کار آپارتمان ها نوشته شده کاربری مصوب تجاری وکاربری مجاز تجاری مسکونی .الان این آپارتمان ها برای فروش تجاری قیمت میخوره یا به قیمت آپارتمان مسکونی باید فروش بره؟توضیح اینکه این زمین واقع شده در تجارت محله .ممنون میشم راهنمایی کنید.
سلام وقتبخیر
این آپارتمانها مسکونی اند
اما با توجه به موقیت اداری تجاری که دارند نه میتوان صرفا به قیمت مسکونی فروخت نه صرفا به قیمت تجاری یک مقدار باید بالاتر از قیمت تجاری و پایین تر از قیمت مسکونی به فروش برسند.
سلام.
زمینی 100 متری در حاشیه خیابان اصلی در شهرستان که در ۳طبقه و هر طبقه %100 بنای ۲۰ ساله بشرح ذیل دارد و ساختمان فاقد حیاط و پارکینگ میباشد.
*همکف ۱۰۰متر مغازه تجاری دائم (قیمت متری40 میلیون)
لطفا بفرمایید قیمت طبقات مسکونی فوقانی مغازه ها که طی 20 سال مطب پزشکی هستند ، حدودا چقدر است؟ :
* طبقه +1 تک واحدی ۱۰۰متری مسکونی، متری… ؟؟؟
* طبقه +2 تک واحدی۱۰۰متری مسکونی، متری…؟؟؟
باسپاس فراوان
سلام
قیمت ملک با بر (عرض)بیشتر نسبت به عمق بیشتر چگونه محاسبه میشود ؟ فرمول خاصی دارد؟
سلام وقتبخیر
خیر فرمول خاصی ندارد و قیمتش مثل سایر ملکها محاسبه میشود اما بر عریض برای خانه یک امتیاز محسوب میشود و میتوان درصدی روی ملک کشید.
آیا مشاورین املاک به هیچ عنوان حق هیچگونه قیمتگذاری ندارند؟
سلام وقت بخیر
اگر مشاور املاک علم کارشناسی ملک و قیمت را داشته باشد میتواند روی ملک قیمت گذاری کند.
سلام و خسته نباشید
من یه زمین دارم شهرستان سه دانگ از آن من هست سه دانگ از آن شهردادی .من میخوام سهم شهرداری را بخرم و ملک دادن کارشناسی .اکنون کارشناس قیمت ملک و همونی اعلام کرده که در بنگاه املاک خریداری میشه میخوام ببینم این قیمت کارشناس آیا صحیح و قانونی هست . از چن نفر پرسیدم گفتن اگه مثلا قیمت ملک در بازار متری دو میلیون باشه باید گارشناس ملک و متری یک میلیون د دویست یا سیصد قیمت بده نه همونی که بنگاه قیمت گذاری گرده.الان باید چیکار کنم راهنمایی کنید سپاس فروان
سلام وقت بخیر
یا میتونید با کارشناس وارد مذاکره بشید و یا اینکه نسبت به قیمت اعتراض کنید.
با عرض سلام و احترام . برای محاسبه اجاره املاک تجاری هم باید مانند مسکونی ابتدا قیمت را مشخص کرد و بعد در کسر مربوطه ضرب نمود ؟ با تشکر منصور صادق زاده
سلام وقت بخیر
بله
با درود:سرقفلی مغازه ۳طبقه در خیابان قزوین(بورس لوازم راهسازی) و سابقه۴۰ساله در زمینه تعمیرات ترمز ماشین آلات راهسازی داریم
کف مغازه۱۸ متر+زیرزمین۱۸متر وبالکن ۱۰متر میباشد،میخواستم نحوه محاسبه متراژ را برای فروش بدونم؟واینکه اگر صاحب ملک مغازه رو بخواهد بخرد چند درصد باید بگیره؟ممنون از راهنماییتون..
سلام وقت بخیر
اگر بالکن و زیر زمین در سند قید شده باشد متراژ آن یک سوم محاسبه می شود یعنی حدودا 9 متر.
صاحب ملک هم حدودا 15 الی 20 درصد سهم می برد.
یک ملک تجاری مسکونی،قدیمی،پاخور عالی
زیر بنا۷۳متر
متراژ مغازه ۳۸.۵،۲ بر،ارتفاع مغازه۴ متر
پشت مغازه انباری۱۴ متربا ارتفاع۴ متر
ملک ۲ نبش
مقازه درمحل ملکیت ۲۵۰ میلیون
مسکونی ۴۰ میلیون،مساحت بنا ۲۱۷
ببخشید سرقفلی مغازه فروخته شده،،ملکیت رو داریم،اگر کل ملک رو بخواهیم بفروشیم،
قیمت چقدر درمیاد،ممنون میشم منو راهنمایی کنید
سلام وقت بخیر
حدودا 75 الی 80 درصد از فروش کل ملک متعلق به صاحب سرقفلی بوده و 20 الی 25 درصد از مبلغ فروش ملک به مالک تعلق دارد.
سلام وقت به خیر سال ساخت چقدر از قیمت مغازه تجاری میکاهد؟
سلام وقت بخیر
موضوعی که میفرمایید بسیار به قدمت ، پاخور و فعال بودن کسب و کار در مغازه بستگی دارد. اصولا سال ساخت تاثیری در قیمت ندارد اما اگر دو ملک تجاری در کنار هم واقع شده باشند و یکی از این دو مغازه نوساز باشد و دیگری چندان تمیز و نوساز نباشد قاعدتا ملک نوساز کمی گران تر است.
من یه مغازه خریدم و قرار بوده با هانه 3.3 به من تحویل بشه اما الان دهانه مغازه 2.2 هست ایا میتونم شکاست کنم و خسارت بگیرم بر اساس قولنامه خرید و قرار دای داریم
سلام وقت بخیر
بله می توانید اقدام بفرمایید.
با سلام خدمت مهندس عموییه عزیز..واقعا چطور میتونم با خود مهندس در ارتباط باشم و در خرید و فروش ملک یا زمین کمک بگیرم و هزینه ی مشاوره ی ارزشمندتون رو پرداخت کنم..البته اگه جسارت نباشه. من واقعا این تقاضا رو دارم..و چطور میتونم یه جلسه شما رو ملاقات کنم..این پیام برای تاریخ 6.11.1401 میباشد..
سلام وقت بخیر
جهت رزرو وقت مشاوره با شماره 09053168215 ارتباط برقرار بفرمایید.
با سلام و تشکر بابت مطالب خوبتون
درود
خواستم بدونم پارکینگ و انباری ی واحد تجاری چگونه قیمت گذاری میشه
اگه فرمول محاسبه را بهم اطلاع بدید ممنون میشم
با سلام و احترام جناب دهقانی
نحوه قیمت گذاری پارکینگ و انباری در شرایط مختلف و برخی از شهرها متفاوت است. توضیحات جامع در خصوص قیمت گذاری انواع ملک در محصول آموزش سرمایه گذاری در املاک و مسکن (دوره جامع تجارت املاک) ارائه شده است. توصیه میکنیم با تهیه این محصول، از این آموزشها بهرهمند شوید.