وقتی حرف از اجاره و کرایه خانه به میان میآید، عادلانه بودن مبلغ رهن و اجاره ذهن خیلیها را درگیر میکند. به همین خاطر بسیاری از مستاجرین، مشاورین املاک و صاحب خانهها این سوال را مطرح میکنند که رهن کامل چند درصد قیمت خانه است؟ یا اصلا مبنای محاسبه و افزایش رهن خانه چیست؟
در این مقاله عرف تعیین میزان رهن کامل را توضیح میدهیم. در ادامه دلیل منطقی بودن این عرف را شرح میدهیم؛ سپس علت و میزان افزایش اجاره خانه را توضیح داده و در انتها شرایط منطقی افزایش اجاره خانه در وضعیتی که قیمت ملک افزایش ناگهانی را تجربه میکند بیان میکنیم.
خواندن این مقاله را به دلایل زیر به موجرین، مستاجرین و مشاورین املاک توصیه میکنیم:
- مستاجرین با خواندن این مطلب متوجه علت منطقی افزایش قیمت رهن و اجاره میشوند و در صورت افزایش غیر منطقی کرایه خانه، میتوانند به طور منطقی وارد چانه زنی شوند.
- خواندن این نوشته از آن جهت به موجرین توصیه میشود که حد اعتدال و روش منطقی در افزایش اجاره بها را درک کرده و میزان کرایهی خانه خود را بر اساس منطق بازار تعیین کنند.
- مطالعه این مطلب از آن جهت برای مشاورین املاک مفید است که میتوانند موجر و مستاجر را در خصوص تعیین مبلغ اجاره بها یا رهن کامل ملک با دلایل منطقی متقاعد کنند و در صورتی که مستاجری از آنها پرسید: «رهن کامل چند درصد قیمت خانه است؟» بتوانند پاسخی کامل و جامع ارائه کنند.
روش تعیین رهن کامل خانه و منطق آن چیست؟
مبلغ رهن کامل خانه بر اساس هیچ قانون نوشته شدهای تعیین نمیشود. این مبلغ از سالیان دور، معادل یک پنجم تا یک چهارم قیمت خانه، یعنی بین ۲۰ تا ۲۵ درصد ارزش ملک تعیین شده است. یعنی اگر قیمت یک خانه ۸۰۰ میلیون تومان باشد، رهن کامل آن معادل 160 تا 200 میلیون تومان خواهد بود.
در واقع این شیوهی قیمت گذاری کاملا جنبه عرفی دارد. حالا سوالی که مطرح میشود این است که چه منطقی پشتوانه این روش برای تعیین مبلغ رهن کامل است؟ در ادامه این موضوع را توضیح میدهیم.
در واقع اجاره دادن خانه برای مالک، یک فعالیت اقتصادی به حساب میآید. بنابراین این فعالیت اقتصادی باید سود آور و به صرفه باشد. معیار تعیین مبلغ کرایه خانه نیز بر همین اساس است.
معمولا در ایران کمترین سود را سود بانکی و بیشترین سود را سود بازار در نظر میگیرند. نرخ بهره بانکی در ایران تقریبا بین ۱۶ تا ۲۰ درصد است. نرخ سود بازار را معمولا ۳ درصد در ماه یا به عبارتی ۳۶ درصد در سال میدانند.
بنابراین برای منطقی بودن اجاره یک ملک، میزان رهن باید عددی بین سود بانکی و سود بازار باشد. همین منطق باعث شده که رهن کامل خانه معادل ۲۰ تا ۲۵ درصد ارزش کل خانه (که عددی بین ۱۶ و ۳۲ است) تعیین شود.
مسئله بعدی نحوهی افزایش منطقی و منصفانه میزان اجاره خانه است. این موضوع را در ادامه این نوشته بررسی میکنیم.
افزایش اجاره خانه چه قاعدهای دارد؟
کرایه خانه معمولا بر اساس میران تورم سالیانه افزایش مییابد. در واقع میتوان گفت تورم، باعث افزایش قیمت ملک شده و این افزایش قیمت خانه، باعث افزایش قیمت اجاره میشود. یعنی در عمل همچنان همان یک چهارم تا یک پنجم قیمت کلی ملک، معیار تعیین رهن کامل است.
اما این قاعده در بعضی از شرایط قابل اجرا نیست. زمانی که قیمتها، مخصوصا در بازار مسکن در حال رشد است، امکان استفاده از فرمولی که در بالا به آن اشاره شد امکان پذیر نیست.
راهکار افزایش قیمت اجاره در شرایط رشد شدید قیمتها چیست؟
از نیمه دوم سال ۱۳۹۶ تا سال ۱۳۹۷، قیمتها در بازار مسکن با رشد ۳ برابری مواجه بود. یعنی به عنوان مثال، ملکی به ارزش ۱ میلیارد تومان، بعد از این دوره ۳ میلیارد تومان ارزش گذاری و معامله میشود.
رهن کامل این ملک پیش از رشد قیمتها بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون تومان است. در صورتی که برای محاسبه رهن کامل این ملک از فرمول یک چهارم تا یک پنجم قیمت ملک استفاده کنیم، این ملک در فاصله زمانی تقریبا ۱ ساله باید با قیمت ۶۰۰ تا ۷۵۰ میلیون تومان کرایه داده شود. به نظر شما این عدد منطقی است؟
قطعا این رشد قیمت منطقی نیست. چرا که خارج از توان مستاجر است. سوالی که این جا برای موجرین مطرح میشود این است که پس راهکار قیمت گذاری منطقی چیست؟
در ادامه این راهکار را توضیح میدهیم، اما پیش از آن باید به این نکته اشاره کنیم که در شرایط این چنینی، عامل تورم نقش تعیین کنندهای در ماجرا دارد. چرا که تورم به اکثریت جامعه فشار میآورد. بنابراین در محاسبات خود باید به این حقیقت توجه کنیم و عوامل و موارد مربوط به تورم رو در نظر بگیریم.
رهن کامل خانه را در رشد شدید قیمت چگونه محاسبه کنیم؟
در بازه زمانی یاد شده، یعنی از نیمه دوم سال ۹۶ و تا سال ۹۷، نرخ تورم عمومی از سوی دولت، ۴۰ درصد اعلام شد. پس از آن حقوق کارمندان ۱۸٪ افزایش یافت.
برای افزایش منطقی اجاره و محاسبه رهن کامل خانه، از همین دو عدد استفاده میکنیم. یعنی در شرایط این چنینی، رهن کامل خانه نسبت به سال پیش باید بین ۱۸ تا ۴۰ درصد افزایش یابد و افزایش بیش از این مبلغ منطقی نیست.
لطفاً به این نکته توجه داشته باشید که افزایش ۱۸ درصدی حقوق در مقابل تورم ۴۰ درصدی، حکایت از فشار شدید بر اکثریت جامعه دارد. بنابراین حتی ۱۸ درصد افزایش نرخ کرایه خانه معادل فشار زیادی بر مستاجر است.
همانطور که اشاره کردیم، مالک اجاره ملک را به چشم یک فعالیت سودآور نگاه کند؛ اما در نظر گرفتن شرایط جامعه و منطق اقتصادی نیز ضروری است. یعنی حتی اگر مالک به دنبال سود حداکثری خود باشد، بیش از ۴۰ درصد زیاد کردن کرایه خانه، در شرایط رشد سریع قیمتها، به هیچ وجه منطقی نیست.
با توجه به توضیحاتی که ارائه شد، امیدوارم در شرایطی که تورم به اقشار مختلف جامعه فشار میآورد، مالکین مبلغ اجاره خانه را بر اساس منطق حقیقی اقتصاد و بازار کشور افزایش دهند و همچنین مشاورین املاک در حد توان به درک این شرایط از سوی موجر و مستاجر کمک کنند.
شما هم اگر نظر خاصی در خصوص روش تعیین رهن کامل یا منطق افزایش آن دارید، نظر خود را در بخش نظرات همین پست با ما به اشتراک بگذارید.
گروه آموزش املاک مهندس علیرضا عمویی
این پست بسیار کاربری و عالی بود
سپاس از محبت شما دوست عزیز
سلام
نظر لطف شماست دوست عزیز.
با سپاس
سلام این اصلان منطقی نیست چرا باید قیمت خونه ای که ۳ساله پیش ۸۰تومن باشه الان همون پول رهن کامل یک واحد ۵۵متری اونم تو شهرری دولت آباد باشه چرا
سلام وقت بخیر جناب عناب بستانی
بله متاسفانه این شرایط اصلا منطقی نیست.
این محاسبه غلطه چون وقتی شما پولتو میذاری بانک بر اساس تورم اصل پولت رشد نمیکنه
محاسبه میزان رهن و اجاره بر اساس سود بانکی عرف غلطیه و حتما باید مجلس برای این موضوع قانونی تصویب کنه تا مسکن از دارایی های سرمایه ای خارج بشه چون مسکن نیاز مردمه و شرعا احتکار اون به قصد کسب سود پولش اشکال داره
از همراهی شما بسیار سپاسگزاریم
با عرض سلام واحترام خدمت مهندس عمویی واقعا مطلبی بسیار
سلام وقت بخیر دوست عزیز
بسیار سپاسگزارم.
عالی بود
من حساب کردم دیدم ۳۳ درصد رهن رو اضافه کردم برای مستاجرم
و یادمه سال ۹۵ خونم که اون موقع ۱۵۰ میلیون قیمتش بود رو ۳۸ رهن کامل داده بودم . که باز ۲۵ درصد قیمت ملک بود
کاملا درسته
سلام جناب امانی عزیز
ممنون از حسن توجه و همراهی شما، موفق باشید.
با سلام و خداقوت خدمت مهندس عمویی؛
کلیات مطالب مقاله درست هستش و قابل فهم … اما متاسفانه زمانی که مالک مخاطب مان میشود با استدلالهای مختلف از پذیرش و درک مشکلات و مصائب مستاجرین شانه خاله میکنند و مرغ شان یک پا دارد مثلا می گویند سرمایه شان پایه آپارتمان خوابیده و اگه این پول در بانک میرود فلان مبلغ سود می گرفتن یا اینکه اجاره آپارتمان برای خرجی یا کمک خرج زندگی شان است و نمیتوانند تخفیف دهند و برعکس وقتی میخواهیم مستاجرین را راضی به پذیرش مبلغ تعیین شده توسط مالک بکنیم کل مشکلات زندگی شان را در قالب شاهنامه مطرح می کنند و نهایتا چه مالک چه مستاجر وقتی توافق میکنند زمان پرداخت حق الزحمه بنگاه طوری رفتار میکنند انگار مشاورین بنگاه حق طرفین را تضییع کرده است و کلا وقت گذاشتن بر سر معامله رهن و اجاره اصلا برای مشاورین به صرفه نیست مخصوصا که تا پایان قرارداد میبایستی پاسخگوی مشکلات بعدی آنها هم بشوی… که امیدوارم با ورود نسل جدید مشاورین املاک به این حوزه و اجرای خدمات مناسب بر اساس متدد جدید ، دیدگاه های منفی مردم نسبت به مشاورین املاک کمتر و کمرنگ تر از حال و گذشته شود.متشکرم
سلام جناب طوافی عزیز
بله متاسفانه اکثر مردم شیوه صحیح مذاکره را نمیدانند و البته که مشاورین املاک باید به روش درست املاک را به معامله برسانند تا طرفین ضرر نکنند.
همانطور که گفتید رفته رفته دیدگاه جامعه به این قشر بهتر و بهتر میشود.
دیدگاه اکثر مردم نسبت به مشاورین املاک به دید افردا کلاهبرداری هست, که اتفاقا این دید بیشتر هم میشود!
سلام جناب حمید عزیز
اینطور نیست با افزایش اطلاعات به مرور این موضوع کمرنگتر میشود.
سلام این اصلان منطقی نیست چرا باید قیمت خونه ای که ۳ساله پیش ۸۰تومن باشه الان همون پول رهن کامل یک واحد ۵۵متری اونم تو شهرری دولت آباد باشه چرا
سلام وقت بخیر جناب عناببستانی
بله متاسفانه اینروزها شرایط جبر شده و سنخیتی با منطق ندارد.
با عرض سلام و وقت بخیر بسیااار عالی و کاربردی بود مثل همیشه???????
سلام وقت بخیر خانم ایل خانی زاده عزیز
سپاس از لطف و همراهی شما.
بسیار عالی و کاربردی، ممنون از شمااستاد عزیز.??
سلام وقت بخیر
خوشحالیم که این مطلب مورد رضایت شما قرار گرفت جناب حسنآبادی عزیز.