خیار غبن فاحش یکی از خیاراتی است که به واسطه آن میتوان مبایعه نامه یا اجاره نامه را فسخ کرد. همانطور که میدانید معاملات ملکی جزو عقود لازم هستند و نمیتوان به راحتی و در هر شرایطی آنها را فسخ کرد. بنابراین به چنین خیاراتی برای فسخ معامله نیاز داریم.
خیار غبن فاحش یکی از مواردی است که به موضوع فسخ معامله در صورت ضرر و زیان مالی یکی از طرفین میپردازد. بنابراین به نظر میرسد اطلاع کامل از معنی، کاربرد و شرایط تحقق آن در معاملات ملکی بسیار کاربردی است.
در این مقاله ابتدا با معنی و تلفظ این خیار آشنا شده، در ادامه در خصوص کاربرد آن بیشتر توضیح داده و شرایط تحقق آن را بیان میکنیم. با خواندن این مقاله کاملا متوجه میشوید که چگونه میتوان از خیار غبن فاحش جهت فسخ مبایعه نامه یا اجاره نامه استفاده کرد.
خیار غبن فاحش یعنی چه؟
بسیاری از افراد کلمه غبن را اشتباه تلفظ میکنند. تلفظ صحیح این کلمه، به این صورت است: «غَبْنْ». یعنی باید «غ» را با فتحه و «ب» و «ن» را با سکون بخوانید.
غبن کلمهای عربی است و معنی آن، ضرر و زیان است. فاحش نیز کلمهای عربی است و معانی متفاوتی دارد. اما در این اصطلاح، معنای فاحش معادل، آشکار، واضح و زیاد است. بنابراین غبن فاحش به معنای ضرر و زیان واضح و زیاد است.
خیار غبن فاحش نیز به معنای اختیار فسخ معامله، در شرایطی است که یکی از طرفین معامله (خریدار یا فروشنده) دچار ضرر و زیان واضح و زیادی شده باشند. اما در چه شرایطی میتوانیم از خیار غبن فاحش استفاده کنیم؟
شرایط تحقق خیار غبن فاحش
به طور کلی از لحاظ فقهی و قانونی زمانی میتوانیم از خیار غبن فاحش استفاده کنیم که ۳ شرط زیر برقرار باشد:
- معوض بودن قرارداد
- عدم تعادل اقتصادی در معامله
- جهل مغبون
درباره شرط اول توضیح زیادی نمیدهیم. چرا که انواع معاملات ملکی ذاتا دارای شرط معوض بودن قرارداد هستند. اما شروط ۲ و ۳ را در ادامه بررسی میکنیم.
شرایط تحقق خیار غبن فاحش: عدم تعادل اقتصادی در معامله
منظور از تعادل اقتصادی در معامله چیست؟ تعادل اقتصادی در معاملات ملکی یعنی اینکه یک نسبت منطقی بین ارزش ملک مورد معامله با مبلغی که بابت آن پرداخت میشود وجود داشته باشد.
اما نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که هر یک از طرفین معامله تلاش میکنند سود خود را در معامله افزایش دهند. بنابراین میزانی از عدم تعادل اقتصادی در معامله طبیعی است. چرا که هدف انجام هر معاملهای کسب سود است. پس حدی از عدم تعادل اقتصادی جزو ذات معامله است.
در نتیجه در اثبات وقوع خیار غبن نمیتوان صرفا به اینکه یکی از طرفین معامله دچار ضرر و زیان شده است استناد کرد. بلکه زمانی حق استفاده از خیار غبن فاحش ایجاد میشود که نابرابری بین ارزش ملک و ثمن معامله در حدی باشد که علاوه بر از بین رفتن تعادل اقتصادی قرارداد، عرف نیز چنین تفاوتی را نپذیرید.
در چنین شرایطی است که قانون نیز در مقابل این امر مقاومت کرده و امکان استفاده از خیار غبن فاحش را برای خریدار فراهم میکند.
ذکر یک نکته در این جا خالی از فایده نیست. برخی از افراد تصور میکنند خیار غبن و خیار غبن فاحش دو موضوع متفاوت هستند. در حالی که اینطور نیست. در ماده ۴۱۶ قانون مدنی میخوانیم:
هریک از متعاملین که در معامله غبن فاحش داشته باشد بعد از علم به غبن میتواند معامله را فسخ
کند.
همانطور که میبینید، ملاک تشخیص غبن در قانون، فاحش بودن آن است. بنابراین خیار غبن و خیار غبن فاحش دو موضوع متفاوت نیستند.
اما فاحش بودن ضرر و زیان به چه معناست؟ چطور میتوان ثابت کرد ضرر و زیان شما فاحش است؟ آیا حد مشخصی برای فاحش بودن ضرر و زیان وجود دارد؟ در ادامه به این سوالات پاسخ میدهیم.
ملاک فاحش بودن ضرر و زیان چیست؟
شاید بتوان گفت از خیلی جهات، تعیین حد فاحش بودن ضرر و زیان مهمترین موضوع در خصوص خیار غبن در معاملات ملکی است. چرا که احتمالا هر فردی که احساس کند در معامله دچار ضرر و زیان شده است، تمایل دارد با استفاده از این خیار معامله را فسخ کند.
تا پیش از سال ۶۱ در ماده ۴۱۷ قانون مدنی چنین آمده بود: «اگر غبن به مقدار خمس قیمت یا بیشتر باشد فاحش است.» در پایان این ماده چنین ذکر شده بود: «در کمتر از مقدار مزبور در صورتی فاحش است که عرفا قابل مسامحه نباشد.»
بنابراین تا پیش از سال ۶۱، صرف نظر از ارزش معامله، اگر اختلاف قیمت پرداخت شده و قیمت واقعی ملک یک پنجم یا بیشتر بود، حق استفاده از خیار غبن برای فردی که ضرر کرده ایجاد میشود. اما ایجاد این حق برای اختلاف قیمتی کمتر از یک پنجم، به عهده عرف واگذار شده بود.
ماده ۴۱۷ قانون مدنی در سال ۶۱ به این نحو اصلاح شد: «غبن در صورتی فاحش است که عرفا قابل مسامحه نباشد.»
در واقع تا قبل از سال ۶۱ تا حدی تکلیف در خصوص خیار غبن روشن بود. اما پس از اصلاح این ماده از قانون مدنی، تکلیف حد و حدود فاحش بودن ضرر و زیان در هالهای از ابهام فرو رفته است. بنابراین در حال حاضر، کار اثبات غبن هم برای شاکی و هم برای قاضی، تبدیل به امری پیچیده شده است.
شرط بعدی برای تحقق خیار غبن فاحش، جهل مغبون است که در ادامه به آن میپردازیم.
شرایط تحقق خیار غبن فاحش: جهل مغبون
جهل مغبون یعنی فردی که دچار ضرر و زیان شده نسبت به قیمت واقعی ملک ناآگاه باشد. این ناآگاهی میتواند در ۲ حالت مختلف بروز کند:
- ناآگاهی به علت غفلت و کوتاهی در خصوص بررسی قیمتها
- شک و تردید در خصوص ارزش واقعی ملک
از دید قانونگذار، هر دو حالت برای پذیرش جهل مغبون کفایت میکند. یعنی حتی اگر خریدار یا فروشنده بر اثر کوتاهی و غفلت از ارزش واقعی ملک بیاطلاع باشد، باز هم شرایط جهل مغبون برای ایجاد حق استفاده از خیار غبن شامل حال او میشود.
به عبارت دیگر از دید قانونگذار، علم فرد امکان استفاده از خیار غبن را از بین میبرد، نه غفلت یا تردید او. چرا که اگر فرد نسبت به ضرر و زیان خود آگاه باشد و کاری انجام دهد که متضرر شود، مسئولیت آن به عهده خود اوست. در غیر این صورت قانون امکان استفاده از خیار غبن را برای وی فراهم میکند.
در آموزش «کارشناسی ملک و کارشناسی قیمت» با انواع روشهای برآورد ارزش واقعی ملک در تمام نقاط کشور آشنا میشوید.
راه اثبات جهل مغبون (فردی که دچار ضرر و زیان شده)، تقریبا آسان است. چرا که صرفا ادعای مغبون نسبت به اینکه در خصوص ارزش واقعی ملک آگاهی نداشته کفایت میکند.
حتی اگر از ظاهر امر به نظر نرسد که مغبون از قیمت ملک اطلاع نداشته (مثلا فرد مغبون در کار ساخت و ساز باشد)، باز هم اعتراف به جهل به همراه قسم، در دادگاه مورد پذیرش واقع میشود.
بنابراین در خصوص جهل مغبون، شاکی کار دشواری پیش رو ندارد و این کار طرف دیگر معامله است که باید بتواند عدم جهل شاکی را اثبات کند.
نکته بسیار مهم این است که این خیار در مبایعهنامههای رسمی که از سوی اتحادیههای املاک در اختیار بنگاههای معاملات ملکی و آژانسهای املاک قرار میگیرد، اسقاط شده است. یعنی در مبایعهنامه و اجاره نامه، متنی مبنی بر اسقاط کافه خیارات آماده است.
در ادامه در خصوص علت اسقاط خیار غبن فاحش توضیحاتی ارائه میکنیم.
چرا خیار غبن فاحش در قراردادهای ملکی اسقاط میشود؟
بسیاری از وکلا اعتقاد دارند خریدار و فروشنده نباید قراردادی که در آن از اسقاط کافه خیارات استفاده شده را امضا کرد. چرا که شما به راحتی حق خود برای فسخ قرارداد را از بین میبرید.
هر چند از بسیاری جهات این حرف صحیح است. اما تجربه عملی نشان داده است که اسقاط خیاراتی چون خیار غبن فاحش به دوام و قوام قراردادهای ملکی کمک میکند. به هر حال انتخاب با شماست. میتوانید درخواست کنید اسقاط کافه خیارات از قرارداد ملکی حذف شود، اما باید از عواقب آن نیز آگاه باشید.
بازار املاک در بازههای زمانی مختلف، مخصوصا در دوران رونق، دارای نوسانات بسیار زیادی است. به نحوی که قیمت ملک حتی در یک روز افزایش چشمگیری مییابد. در این حالت بعید نیست فروشنده طمع کرده و بخواهد قرارداد را فسخ کند.
یا فرض کنید پس از انجام معامله، ملکی با شرایط بهتر پیدا به خریدار معرفی شود و او بخواهد معامله را فسخ کند. جدا از اینکه در مثالهای بالا امکان اثبات غبن فاحش وجود دارد یا خیر، به هر حال یک معامله که میتوانست برای هر دو طرف منطقی باشد، دچار سرنوشتی نامشخص میشود.
همانطور که دیدید، استفاده از خیار غبن فاحش جهت فسخ قرارداد ملکی، برای هر دو طرف معامله دردسرهایی به همراه دارد. از یک سو شاکی با پیچیدگی اثبات فاحش بودن ضرر روبرو است. از سوی دیگر، متشاکی (طرف دیگر قرارداد)، باید بتواند عدم جهل شاکی نسبت به قیمت را اثبات نماید.
توصیه ما در خصوص این خیار و اسقاط آن
به هر حال توصیه ما این است که هر دو طرف قرارداد با چشمانی باز و کاملا آگاهانه وارد جلسه فروش شوند. به جرات میتوان گفت خرید و فروش ملک بزرگترین معاملهای است که اغلب افراد در عمر خود انجام میدهند. بنابراین برای انجام چنین معاملهای هرگز عجولانه عمل نکنید.
برای انجام معاملات ملکی ابتدا آگاهیهای لازم را کسب کرده و اطلاعات مورد نیاز را بدست آورید. به این ترتیب مجبور نمیشوید برای جبران ضرر و زیان احتمالی، چشم امید به استفاده از خیار غبن فاحش یا سایر خیارات بدوزید.
در صورتی که سوالی در خصوص خیار غبن فاحش، نحوه فسخ قرارداد ملکی با استفاده از آن و… دارید، سوالات خود را در انتهای همین مقاله در بخش نظرات مطرح کنید. در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ میدهیم.
با سلام و احترام
پدر بنده سال گذشته فوت کرده اند قبل از فوت 2 دانگ از منزل را با قولنامه به خواهرم فروختند و کلیه خواهر برادر ها بغیر از یک نفر زیر قولنامه را امضا کردند و 3نفر شاهد هم داشتیم
در قولنامه اختیارخیار غبن فاحش را پدرم از خود گرفته است. سلامت عقلی هم از پزشکی قانونی اخزذ شده است.
آیا اون برادرم که قولنامه را امضا نکرده است می تواند شکایتی کند و 2دانگ را از خواهرم پس بگیرد یا خیر
سلام جناب ایزدی عزیز
با توجه به این که خیار غبن جزو خیاراتیست که قابل اسقاط است, اگر در قرارداد اسقاط کافه خیارات یا عدم استناد بر خیار غبن به تنهایی ذکر شده باشد نمیتوانند با استناد بر این خیار معامله را فسخ کنند.
با سلام و احترام
خانه با قولنامه فروخته می شود و خریدار همان خانه بدون کاری ده روز بعد یه شخص دیگری می فروشد که تفاوت قیمت بالای بیست درصد قیمت خرید است آیا در این خصوص غبن فاحش اتفاق افتاده ؟ با تشکر و سپاس .
با سلام جناب سپهری
اثبات غبن فاحش موضوعی است که تا حد زیادی به نظر و رای قاضی وابسته است. در واقع قاضی با در نظر گرفتن شرایط قیمتی بازار و موارد مختلف دیگر، رای خود را صادر میکند. این را هم در نظر داشته باشید که صرف فروش با قیمت بالاتر، لزوما به معنی غبن فاحش برای مالک پیشین نیست. اما به طور کل اگر در قرارداد بند اسقاط کافه خیارات وجود نداشته باشد، میتوانید در این خصوص طرح دعوی کنید. اما پیشنهاد میکنیم حتما با یک نفر وکیل پایه یک دادگستری برای این موضوع مشورت نمایید.
سلام ،وقت به خیر غبن فاحش رو اگر بعد از ۶ ماه متوجه بشیم میتوینم کاری کنیم ؟
سلام وقت بخیر خانم آبادی عزیز
بله به محض علم به غبن در معامله باید فورا آن را اعمال کنید. البته اگر این خیار در قرارداد اسقاط شده باشد یا از اسقاط کافه خیارات استفاده شده باشد، نمیتوانید با استناد به این خیار معامله را فسخ نمایید.
سلام ..خسته نباشید..پدربزرگم قبل از فوت منزلش را که حدود600میلیون قیمت داشته به پسرش به قیمت 20میلیون فروخته وپولی هم دریافت نکرده..با توجه به اینکه چند سال از این معامله گذشته وپدربزرگم فوت کرده و در مبایعه نامه کافه خیارات بجز تدلیس اسقاط شده به نظر شما بعلت عدم پرداخت ثمن مبیع دادخواست بنویسیم یا تدلیس درمعامله؟
سلام وقت بخیر
به علت تدلیس در معامله دادخواست بنوییسید و شکایت کنید و عدم پرداخت را نیز ذکر کنید.
باسلام و عرض ادب و احترام
بهمن ماه سال ۱۴۰۰ همسرم ظاهرا ۷ واحد آپارتمان را با ۴عدد اسب اصیل بدون تحقیق درباره ی قیمت اسب ها یا اصیل بودن یا نبودن آن معاوضه کردند .(شغل همسرم ساخت و ساز بوده و درباره ی اسب سررشته نداشتند) آبان ماه ۱۴۰۱ متوجه شدند که طرف مقابل اسب ها رو چندین برابر غالب کرده اند.نظر کارشناس هم همین هست .ماهنوز سند ساختمان رو به اسم طرف نزدیم .آیا با گذشت ۱۰ ماه از معاوضه امکان فسخ قرارداد از طریق قانون هست یا خیر؟باتوجه به اینکه همسرم نسبت به قیمت اسب ها جهل داشته است .
درود و عرض ادب
در رابطه با این موضوع با یک وکیل پایه یک دادگستری مشورت بفرمایید.
درود..بنده بهمن ۱۴۰۰..معامله ایی انجام دادم.دوپلاک مسکونی با تمام متعلقات و ملحقات دادم ویک مغازه در حال احداث گرفتم که با اینکه تاریخ تحویلش بیست ماه بعد تاریخ قرارداد بود اما ۱۰۰درصد مبلغش رو ازم تمام وکمال گرفتن.که بعد از چند روز متوجه جعل کردنشون در قولنامه شدم و شکایت کیفری کردم…بعد از چند روز از شکایت. طرف مقابل اومد گفت شکایت نکن و گفتن ک معامله فسخ میکنیم یا مبلغ ۱۲۰ ملیون ک بابت وسایلهاست توافق کردیم ببخش وپشت قولنامم امضا کن…بعد از کلی کشمکش ومکافات بخشیدم وپشت قولنامه هم امضا کردم…دقیقا دوماه بعد از این جریان رفت شکایت کرد ب استناد خیار غبن تقاضای فسخ معامله داد …اینم بگم ک این طرفم فوقالعاده پولداره ونفوذ داره و آدرس ثبت ثناش نوشته..چندتا قولنامهای میلیاردیش پیدا کردم،تو پرونده جعل دوتا قولنامهاش خودش ارائه داده کارشناس خط
بند۶_۶قولنامه کلیه خیارات اسقاط شده
مغازه پیش فروش هم دادن بهم صد درصد مبلغ ازم کم کردن
معاملمونم ک کاملا مشخصه ک درقالب معاوضه بوده
چهار بارم بعد از قولنامه که باهم توافق کردیم
حکم پرونده جعل هم اومده ومحکوم شدن ب ده ملیون جزای نقدی،فقط و فقط?حتی جبران خسارت هم ندادن بهش?? اعتراض گذوشتم ب رای وتقاضای تبدیل جزای نقدی ب حبس،،جالب اینجاست ک کسی ک جهل کرده دوماه پیش امضا شهردار ومعاونش هم جهل کرده،،که الان در مرحله تحقیق اداره آگاهی هست
حالا واقعیت مغازه پیش فروش ک من ازش گرفتم بعد از دقیقا یکسال چون مرکز استان یوده دوبرابر شده،،،،حالا ک ایشون تقاضای فسخ داده،، قاضی با این همه دلایل ،،حکم به فسخ میده۰۹۱۷۹۲۰۳۴۲۳ خواهش میکنم یه پیام ب همین شماره بدید راهنماییم کنید،،لطفا
سلام وقت بخیر
در رابطه با این موضوع بهتر است که با یک وکیل پایه یک دادگستری مشورت بفرمایید.
سلام. قبلا عنوان کرده بودین خیارغبن فاحش به دلیل قابل فسخ نیست حالا چه اتفاقی افتاده؟ تشکر
سلام وقت بخیر
خیر همیشه گفتیم که خیار تدلیس به معنای حیله قابل اسقاط نیست اما خیار غبن فاحش به معنای ضرر در اسقاط خیارات جای می گیرد.
سلام وقت بخیر
ببخشیدمن اردیبهشت ۹۹یه زمین فروختم ولی بعدامتوجه شدم درهمان زمان قیمت بیش ازیک سوم ارزان فروختم وهنوز هم درگیروطلب دارم میخاستم ببینم برای خیارغبن بایدچیکارکنم ایا میتونم باشکایت حداقل ضررم رابگیرم ودرضمن داخل قولنامه زده حدود۱۴۰۰مترولی الان چون چهاردیواری هست۱۴۵۰ شده دراین خصوص میتونم کاری بکنم
سلام وقت بخیر
آیا در قرار داد خیار عبن ذکر شده است؟
در این صورت با نطر کارشناسان مبنی بر فاحش بودن غبن در معامله شما خیار عبن تحقق پیدا میکند که البته مستلزم به شرایطیست که باید بررسی شود.
در خصوص متراژ هم بله باید به اندازهی متراژ اضافه از قولنامه جبران ضرر شود.
سلام ایا بعد از بیست سال همین امروز متوجه بشوم از طریق کارشناس دادگاه که اعلام کرده ملک من در بیست سال پیش ۱۸۰ میلیون تومان ارزش داشته .
در صورتیکه بانک بیست سال پیش از طریق کارشناس خودش ۹۹ میلیون قیمت گذاری کرده و وکیل مدنی ما ملک را انتقال داده..
ایا میشود از غبن افحش استفاده کرد
سلام وقت بخیر
بابت تاخیر در پاسخگویی عذرخواهیم.
لطفا از یک وکیل پایه یک دادگستری مشورت و راهنمایی بگیرید.
سلام ،،، عالی بود ،،، سپاس فراوان
سلام وقت بخیر
سپاس از نظر لطف شما
سلام زمینی رو دی ماه ۹۸به برادرم به قیمت ۳۹۰هزارتومان فروختم توی شهرستان گرگان من خودم اصفهان زندگی میکنم.بعد از دوسال که به واسطه کرنا نرفته بودم گرگان عید ۱۴۰۱ مراجعه کردم خانواده ام را ببینم وقتی مراجعه کردم.بنگاه و قیمت ملک را در سال ۹۸ پرسیدم حدودا ۵تا۶بنگاه رفتم قیمترا متری ۵تا۷میلیون تومان برای سال ۹۸مطرح کردن الان هم بلا فاصله بعداز اینکه اطلاع پیدا کردم اظهار نامه دادم به برادرم و فسخ را اعلام مردم به نظر تون میتونم به عنوان غبن افحش معامله را فسخ کنم با جلب نظر کارشناس؟ممنونم
سلام وقت بخیر
اگر در مبایعه نامه جمله کلیه خیارات از طرفین سلب و ساقط گردید ذکر نشده باشد می توانید با استفاده از خیار غبن فاحش معامله را فسخ کنید.
سلام وقت بخیر عذر میخوام فاحش بودن مبلغ رو میتونیم به استناد سال61حدود خمس ارزش در نظر بگیریم یا قانون جدید تفاوتش بیشتر شده
با سلام و احترام
فاحش بودن غبن بر اساس رای قاضی است. قاضی شرایط بازار و موارد مختلفی را در نظر گرفته و سپس رای به فاحش بودن یا نبودن غبن میدهد.
سلام وقت بخیر من ملکی را فزوختم ب فیمت ۱۳۵۰ و با گذشت ۲۰ روز متوجه شدم ک ارزش ان ۲۲۰۰ میباشد ولی در قولنامه خیارات و خیارغبن را ساقط کرده بود بنگاه دار و من هم اطلاعی نداشتم از معنی ان ک نوشته و امضا کردم الان میخام معامله فسخ کنم چکار باید کنم ایا حق ب من میدهد قانون یا حقم خورده میشود؟؟
سلام وقت بخیر
با خیار تدلیس می توانید معامله را فسخ و شکایت کنید.
سلام
اگه چندسال از معامله گذشته باشدوغبن فاحش در معامله صورت گرفته باشد میتوانیم شکایت کنیم و معامله فسخ شود
سلام وقت بخیر
اگر در مبایعه نامه خیار غبن فاحش از طرفین سلب نشده باشد می توانید در هر زمانی شکایت کنید.
ملکی را اجاره کردیم جهت تاسیس درمانگاه و پس از یک ماه و قبل از تحویل ملک متوجه شدیم قیمت اجاره ملک بیشتر محاسبه شده ایا می توانیم قرارداد اجاره نامه را بعنوان خیار غبن بر هم بزنیم ؟
سلام وقت بخیر
اگر کلیه خیارات از طرفین سلب نشده باشد می توانید معامله را فسخ کنید.
باذسلام،چنانچه ملکی مسکونی(چند سال ساخت و تقریبا کلنگی و یک طبقه) در سال ۹۴ از پدر به دختر با دریافتدمبلغی معادل ۲۰ هزتر تومن ،منتقل شده باشد و سند به نام فرزند(دختر)در همان سال خورده باشد ایا چند سال بعد(اکنون) بدلیل افزایش بهای ملک،سایر فرزندان می توانند از دختر شکایت کرده و درخواست عودت ملک به جهت تقسیم بین ۷ برادر و خواهر دیگر کنند؟ (پدر هنوز در قید حیات و صحت و سلامت عقل بوده((۸۶سال)) وتمایل به بازپس گیری خانه از دختر نیز دارد)
سلام وقت بخیر
با یک وکیل پایه یک دادگستری باید مشورت بفرمایید.
سلام بنده ازخانواده ایثارگران هستم اخیراملک مسکونی خودرابدون اطلاع ازقیمت روزفروخته ام درسن۷۱شالگی هستم وتمام ثروتم که درطول عمرم پس اندازکزده ام همین بوده ۵/۵ فروخته ام درصورتی که ۶/۵ میلیاردبوده ازدفترقضایی براش پیامک دادم پاسخ ندادند ایابنظرشما چگونه میتوانم ثایت کنم ومعامله رافسخ کنم تشکرازشما که بنده حقیرراراهنمایی کنید موذن ازدزفول
سلام وقت بخیر
با یک وکیل پایه یک دادگستری باید مشورت بفرمایید.
با سلام و وقت بخیر
بنده ملکی خریداری کردم که بعداز امضا مبایعه نامه متوجه شدیم سال ساخت ساختمان(تاریخ صدور پایان کار)بیشتر از چیزی است که در مبایعه نامه نوشته شده و به تبع آن مبلغ بیشتری پرداخت شده حالا چطوری میتوان مبایعه نامه را باطل کرد؟
سلام وقت بخیر
باید شکایت بفرمایید.
با یک وکیل پایه یک دادگستری مشورت کنید.
با سلام وارث یک خانه مسکونی را طبق یک مبایعه نامه در یک املاکی به یک نفر فروخته اند به قیمت روز عرصه زمین در زمان فروش مشاور املاک بخاطر اینکه زمانی در مجاورت ملک فروخته شده همسایه بود گویا اطاعات کاملی از خانه مسکونی داشت خانه مسکونی شمالی می باشدج ک صاحب خانه (پدروارث) در قسمت جنوبی یعنی در بر کوچه ۱۲متری قصد اقدام به ساخت دو باب مغازه نموده بود که قبل از فوت در یکی از مغازه ها برای اهالی محله خدمات ترزیقاتی انجام می داد در مبایعه نامه از کل مبلغ معامله ۷۰۰ملیون به وارث که ۸نفر هستند پرداخت شده است کل مبلغ معامله چهار میلیارد چهارصد بیست میلیون تومان می باشد به علتهایی در مبایعه نامه برای فروشندگان دو میلیارد تومان ضرروزیان در مورد فسخ معامله ویا عدم تحویل خانه با شرایط مسکونی و تجاری درج شده است آنهم در قسمت توضیحات و مبلغ ده ملیون تومان برای هر روز تاخیر در تحویل برای فروشندگان و یک ملیون تومان روزانه برای خریدار در مبایعانه رسمی املاک کلیه خیارات اسقاط شده است بعداز استعلام دفترخانه از شهرداری گویا مغازه ها در کمیسیون ماده صد شهرداری حکم تخریب صادر شده است و وارث هیچ یک از کمیسیون ماده صد خبری نداشتند ولی به نظر میرسد مشاور املاک باعلم به اینکه می دانست مغازه ها برای ماده صد دارد با درج ضرر و زیان دو میلیارد تومان با خریدار که به نظر میرسد فامیل هستند علیرغم اینکه قبل از حضور در دفترخانه جهت انتقال سند اظهار نامه به خریدار ارسال شده ودر آن اعلام شده که بعلت رای ماده ۱۰۰وارث نمی تواند در دفترخانه حضور یابند و همچنین بعلت ۸برگ بودن مبایعه نامه در قسمت توضیحات وارث بدون مطالعه این قسمت اقدام به امضا نموده اند و اعلام شده است که وارث فروشنده گان حاضرند که در صورت که خریدار قبول کند که در زمان تجدید بنا مغازه ها را تخریب کند شهرداری گواهی معامله صادر می کند حاضرند به همان مبلغ معامله خانه را تحویل خریدار دهند ولی خریدار اقدام به طرح دادخواست مبنی بر تحویل خانه داده است و همچنین دادخواست ضرر و زبان طبق مبایعه نامه کرده است راهنمایی می فرمائید که آیا اینجا به نظر شما تدلیس رو داده است و خریدار با همراهی مشاور املاک سعی دارند مبلغ دو میلیارد ضرر و زیان را از وارث بگیرند از چه روشی متوان این ضرر و زیان را مانع شوند وارث و تعین و تکلیف شود این معامله
سلام وقت بخیر
در رابطه با این موضوع با یک وکیل پایه یک دادگستری مشورت بفرمایید.
در معامله ملکی طرف خیار غبن را اسقاط کرده میتواند به استناد غبن فاحش معامله را فسخ کند ؟
سلام وقت بخیر
خیر نمی توانند معامله را با استناد به خیار غبن فاحش فسخ کنند.
عرض ادب در قرارداد نگارش شده کافه خیارات از جمله خیار غبن از جانب طرفین اسقاط گردید ا
این جمله شامل غبن فاحش یا افحش نیز میشود ??
سلام وقت بخیر
بله شامل می شود.
عالی بود
از اینکه این مطلب مورد رضایت شما قرار گرفته است بسیار خرسندیم.
سلام در سال ۹۵ برای وام ب شرکتی رفتم با سند خونه وام بگیرم از من اصل سند و سفید امضا و سفته گرفتن و گفتن باید ب دفتر خونه بری تعهد وام بدی چون ضامن نداری من رفتم امضاالکترونیکی زدم ووام گرفتم بعد از ۱ ماه بدون اجازه من خونه فروخت مبایعا نامه جعلی درست کرده وقبمت ملک زده ۸۰ م ارزس ملک بنده بیشتر از این بوده حالا باید چگونه ثابت کنم
با سلام و احترام
برای پیگیری مشکل خود با در دست داشتن مدارک هویتی و اصل سند ملک به دادگاه مراجعه کنید.
سلام و وقت بخیر معامله ای با گذشت بیش از ۱۸ ماه در صورتی که کل خیارات نیز اسقاط شده است آیا بابت غبن افحش ب نتیجه میرسد ممنونم
سلام جناب سیدی
با اطلاعاتی که عنوان کردید نمیتوانیم نظری بدهیم
با سلام جناب سیدی
این موضوع کاملا بستگی به موردی دارد که میخواهید در خصوص آن این ادعا را طرح کنید. در نهایت نظر قاضی در این زمینه تعیین کننده است.
سلام خسته نباشید یه سوال داشتم پدر دوسال پیش یک ملک را به من که پسر کوچک خانه بودم فروخت به مبلغ سه میلیون که همان زمان ملک یک میلیارد نیم قیمت داشت ودر دفتر اسناد رسمی ملک را به نام من سند زد و مبایعه نانه هم تنظیم کردیم که در مبایعه نامه هم قید شده اسقاط کافه خیارات ولو خیار غبن از طرفین بعمل امد حالا سوالم اینجاست ایا برادرام بخاطر قیمت کمی که پدر ملک به من فروخته میتونن شاکی بشن تشکر
سلام جناب صفایی
وقتی پدر شما با رضایت شخصی این ملک را با هر قیمتی به شما فروخته باشد، مشکلی برای شما پیش نمیآید. البته همیشه امکان طرح شکایت فراهم است. اما نتیجه به همراه نخواهد داشت.
سلام وقت بخیر
ما اوایل سال ملکی را خرید کردیم و طرف وکالت داد همه موارد را امضا کرد و سند زدیم خودش هم اومد امضا کرد قرار شد بعد ۴ ماه ملکو تخلیه کنن و تحویل بدن ولی الان نزدیک ۵ ماه هست که ملکو تحویل نداده و رفته شکایت کرده که ارزون فروخته برای ملک کارشناس تعیین کردن کارشناس هم قیمت ملکو بالا نوشته ما ۲ م خریدیم این ۳/۲۰۰ قیمت گذاشته نمیدونم رو چه حسابی
در صورتی که متن وکالت نامه را مطالعه کردیم کلیه خیارات از جمله غبن و فاحش اسقاط شده و ایشون هم امضا کردن
میخواستم بپرسم آیا این نظریه کارشناس تو قیمت تاثیر داره اگه رفتیم دادگاه قاضی میتونه به عنوان مدرک از این استفاده کنه
مثلا بگه باید تفاوتشو پرداخت کنین
اصلا همچین چیزی امکان داره
با عرض سلام خدمت شما خانم نوری زاده
ما از جزییات قرارداد و وکالتنامه آگاه نیستیم، اما با توجه به توضیحات محدود شما، قاعدتا قاضی در دادگاه به قرارداد و وکالتنامه شما استناد میکند، نه عددی که به واسطه کارشناسی قیمتی که از سوی دادگستری انجام نشده باشد.
باسلام ؛ اگر سالهای زیادی از معامله گذشته باشد هم می توان از خیار غبن فاحش برای برهم زدن معامله استفاده کرد؟
با سلام و احترام
۱- بستگی به این دارد که امکان استفاده از خیار غبن فاحش برای شما محفوظ باشد. به عبارت دیگر اگر بندی مثل اسقاط کافه خیارات در قرارداد باشد، نمیتوانید از این خیار استفاده کنید.
۲- خیار غبن فوری است. اما فوریت آن پس از علم به غبن است.
۳- معیار و ملاک در خصوص زمان لازم برای اعمال خیار غبن، در قانون چیزی ذکر نشده و مسئله عرفی است.
بنابراین باید پس از اطلاع از مغبون شدن، در اسرع وقت اقدامات قانونی را انجام دهید.
با سلام وارادت خالصانه خدمت دوست عزیز:من در سال ۹۹ خانه ام را با خانه شخص دیگر عوض کردم .مغمون شده ام ،تقریبا ۲ سال و۵ ماهه سند زدیم.آیا خیارات غبن فاحش شامل این معامله می شود یا خیر ممنونم اگر به من کمک کنید، کلاه گشادی رفته سرم
با سلام و احترام
باید قرارداد مشاهده شود. اما اگر قرارداد فرمت معمول دفاتر املاک باشد، در آن بندی جهت اسقاط کافه خیارات وجود دارد. بنابراین خیار غبن فاحش اسقاط شده و نمیتوان به آن استناد کرد.